Hvem gjør GU?

Spørsmål

Jeg lurer på om det er din fastlege som skal oppsøkes når en ønsker å gå å få en gynekologisk undersøkelse, eller må man oppsøke en gynekolog ved sykehus etc. ?

Kvinne, 18 år

Svar

Hei!

Fastlegen din kan gjøre gynekologisk undersøkelse, og for de fleste er dette helt greit. Noen synes imidlertid at det er vanskelig å forholde seg til en lege som også skal gjøre underlivsundersøkelser, og mange kvinner ønsker helst en kvinne som utfører underlivsundersøkelser. Derfor er det mange kvinner som bruker fastlegen til alt bortsett fra gynekologiske undersøkelser, og går til en gynekolog i de tilfellene det er nødvendig.

Hvis du ønsker en undersøkelse av en gynekolog kan du få fastlegen din til å skrive en henvisning for deg. Det er nok vanligst å gå til privatpraktiserende gynekologer, da det gjerne er lengre ventetid på sykehus for vanlige rutinegynekologiske undersøkelser.

Hvis det er det samme for deg hvem som gjør det så er det nok lettest å la fastlegen ta seg av dette også, da vil du lettere komme til time og det blir en mindre å forholde seg til. Allmennpraktikere er vant til å gjøre gynekologiske undersøkelser og jeg tror på ingen måte at fastlegen din vil oppfatte det som unaturlig eller vanskelig å gjøre underlivsundersøkelse på deg.