Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva skjer etter fjerning av livmor?

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 42 som skal om kort tid operere bort livmoren. Dette på grunn av blødningsmengde. Ved undersøkelse viste det seg at det var ein muskelknute på 4 cm i diameter som gjorde slimhinna "deformert". I tillegg er livmoren fremmoverbøyd og presser på blæren. Jogging, dansing ol kan ende med urinlekkasje, spesielt tiden rundt mensen. Har tidligere prøvd hormonspiral som virket bra første året, men som medførte smerte. Tok og utskraping når denne vart fjernet, og ved tidligere keisersnitt et også muskelknuter. Nå studerer jeg på hvodan ting vil fungere etter at livmor er fjernet. Vil jeg måtte bruke glidemiddel under samleie ? Blødninge ? Vil jeg komme i overgangsalderen ? KAn det virke inn på humør ? Vil det medføre økt fare for kreft ? Er det annet jeg bør vite ?

Svar

Hei.

Hvis du kun fjerner livmoren, så beholder du eggstokkene. Da har du all hormonproduksjon i behold slik som før operasjonen. Det betyr at operasjonen ikke vil medføre overgangsalder for deg, og slimhinnene i skjeden vil ikke endres, jfr ditt spørsmål om glidemiddel. Det vil ikke medføre noen hormonelle endringer i humøret, men en operasjon i seg selv er selvfølgelig alltid en påkjenning, og det kan påvirke humøret, men du kan jo også få en positiv innvirkning på humøret ved å slippe de store blødningene og de andre plagene du beskriver her.
Økt fare for kreft vil det ikke være.

Hadde du fjernet eggstokker, så ville svaret på alle dine spørsmål kunne være anderledes, for hormonproduksjonen er i eggstokkene, og ikke i livmoren, som "kun" er en stor muskel, og den produserer ingen hormoner.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-