Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva skjer etter fjerning av eggstokker?

Spørsmål

Jeg har nettopp fått fjernet eggstokker og ovarialcycter, hvordan vil jeg merke dette på kroppen,seksualliv, vektøking?

Kvinne, 49 år

Svar

Hei!
Etter en operasjon på eggstokkene pga cyster, vil endringer som tilkommer avhenge av hvor mye eggstokkvev som ble fjernet under operasjonen og om du hadde kommet i overgangsalderen eller ikke ved operasjonstidspunktet.

Dersom du nå har fjernet begge eggstokkene dine og ikke var kommet i overgangsalder, vil du umiddelbart komme i overgangsalderen siden østrogenproduksjonen i eggstokkene nå bortfaller. Dersom du kun har fjernet ene eller deler av eggstokkene, vil resten av eggstokkvevet fortsette å produsere østrogen og de andre kjønnshormonene inntil naturlig overgangsalder. Du vil da ikke merke så mye forskjell før hormonproduksjonen i gjenværende eggstokkvev naturlig reduseres og bortfaller. Dersom du før operasjonen allerede hadde kommet i overgangsalderen og var ferdig med menstruasjonen, vil du ikke merke særlig forskjell.

Dersom du før operasjonen fremdeles hadde regelmessige menstruasjoner og ikke hadde hetetokter eller andre overgangsplager, er det vanlig å starte med østrogenbehandling etter operasjonen dersom begge eggstokkene ble fjernet i sin helhet. Dette gjelder om årsaken til at eggstokkene ble fjernet var godartet sykdom. Dersom årsaken til at eggstokkene ble fjernet var kreftsykdom, er det type kreftsykdom som avgjør om du kan bruke østrogentilskudd eller ikke.

De endringer som skjer i kroppen i forbindelse med østrogenreduksjon og bortfall, er de samme enten det skyldes naturlig overgangsalder eller om det er et resultat av operasjon på eggstokkene.

Generelle plager som kan komme ved østrogenmangel er: hetetokter, nattesvette, søvnforstyrrelser som igjen kan forårsake irritabilitet og konsentrasjonsvansker. Grad av plager varierer veldig fra kvinne til kvinne. Østrogentilskudd i form av tabletter eller plaster hjelper godt for disse plagene.

Redusert østrogennivå vil også kunne påvirke slimhinnen lokalt i skjeden og urinveiene ved at slimhinnene blir tynnere og mister sin elastisitet. Kvinnen kan da merke tørrhet og sårhet i skjeden, kløe, smerter ved samleie og gradvis økt underlivsfremfall. Hun kan få økt vannlatingstrang, hyppig vannlating og nattlig vannlating, samt økt risiko for urinveisinfeksjon og vannlatingsplager som bl.a. lekkasje. Østrogentilskudd – lokalt i skjeden eller systemisk - har veldig god effekt også på disse plagene.

Seksuelle endringer som kan komme i forbindelse med overgangsalder er redusert seksuell lyst og tenning, samt orgasmeproblemer. Årsakene til disse endringene kan være både hormonelle og ikke-hormonelle.

Østrogenreduksjon i forbindelse med overgangsalder påvirker også kroppens fettfordeling ved at det tilkommer en økt fettmengde totalt og særdeles i mageregionen. Det ser ikke ut til at muskelmassen påvirkes. Skjelettet påvirkes ved at det gradvis tilkommer tap av bentetthet som igjen kan føre til benskjørhet / osteoporose over tid.

Grad av plager og hvilke plager som kommer varierer veldig fra kvinne til kvinne. Noen merker lite eller ingen plager i forbindelse med overgangsalder, andre får mer uttalte plager. Hvilken type behandling som anbefales og varighet av behandlingen, avhenger av grad og type plager samt vurdering av om det foreligger risikofaktorer for utvikling av bl.a. benskjørhet.
Jeg håper dette ga deg svar på dine spørsmål! Lykke til!