HPV-virus og celleforandringer

Spørsmål

Fikk for mange år vite at jeg hadde hatt celledeling og at det trolig skyltes papillomvirus.Di siste årene har ikke det vært påvist celledeling hos meg. Og jeg fikk vite hos min lege at jeg trolig hadde dannet antistoffer mot dette. Jeg lurer på om jeg fremdeles kan ha dette viruset og om jeg er smittsom, Jeg har ikke hatt noen plager som for eks vorter, og lever i et fast forhold, og er det på noen måte mulig å få vite om min mann er smitteberer av dette viruset.?Og hvordan får jeg vite ektsakt hvilket virus jeg har siden det finne 120 forskjellige.

Relevante sykdommer/medisiner: Papillom

Kvinne, 33 år

Svar

HPV-mikroben er svært utbredt, særlig hos seksuelt aktive kvinner under 25 år, men de fleste av dem som blir smittet, har antistoff og/eller er immune. Viruset finnes i mer enn 95% av alle celleforandringer, både "dysplasier" og kreft, men oftest går forandringene og infeksjonen spontant tilbake. Da er en heller ikke smittebærer. Som du skriver, er det kun 3-4 typer av de mange virusgruppene som fører til celleforandringer. Disse typene kan nå bestemmes ved en slim/celleprøve fra livmorhalsen.
Virustypen som danner vorter er ikke blant dem som fører til forandringer.
Det er usannssynlig at mannen din er smittebærer. Enkelte avanserte laboratorier kan utføre typetest i blodprøve, bl. a. Statens institutt for folkehelse i Oslo.