Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

HPV-vaksine og graviditet

Spørsmål

Hei ! Jeg skal ta ut min p-stav i morgen (26.09.2019) for å forsøke å bli gravid. Tok siste HPV-vaksine på mandag (23.09.2019). Har fått beskjed fra min fastlege at jeg skal få 1 menstruasjon etter HPV-vaksinen før jeg blir gravid. Leser dog følgende på FHI sine side: "Det er ingen anbefaling om å vente med å bli gravid etter at en vaksinedose er tatt." Hva er korrekt? Link til aktuell kilde: https://fhi.no/sv/vaksine/hpv/hpv-vaksine-til-unge-kvinner/hpv-vaksinasjon-ved-graviditet-og-amming/

Kvinne 28
Svar

Rådet for Folkehelseinstituttet er:

Man skal ikke ta vaksine hvis man er gravid, men det er ingen anbefaling om å vente med å bli gravid etter at en vaksinedose er tatt. For levende vaksiner er dette aktuelt, men ikke for HPV-vaksine som er en inaktiv vaksine.


Med hensyn til å vente en måned med å bli gravid, så kan det jo også være med hensyn til at livmorslimhinnen skal komme i orden etter at du har fjernet din p-stav? da kan det være lurt å vente til du har hatt en normal menstruasjonssyklus etter fjerning av staven? Det er ikke dokumentasjon for at det er bedre å vente, men jeg synes at det kan være noe logikk i det.


Med dine 28 år er det ca 20% sjanse per måned for vellykket svangerskap. Lykke til.


Vennlig hilsen Mette
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-