HPV-vaksine og graviditet

Spørsmål

Hei ! Jeg skal ta ut min p-stav i morgen (26.09.2019) for å forsøke å bli gravid. Tok siste HPV-vaksine på mandag (23.09.2019). Har fått beskjed fra min fastlege at jeg skal få 1 menstruasjon etter HPV-vaksinen før jeg blir gravid. Leser dog følgende på FHI sine side: "Det er ingen anbefaling om å vente med å bli gravid etter at en vaksinedose er tatt." Hva er korrekt? Link til aktuell kilde: https://fhi.no/sv/vaksine/hpv/hpv-vaksine-til-unge-kvinner/hpv-vaksinasjon-ved-graviditet-og-amming/

Kvinne 28
Svar

Rådet for Folkehelseinstituttet er:

Man skal ikke ta vaksine hvis man er gravid, men det er ingen anbefaling om å vente med å bli gravid etter at en vaksinedose er tatt. For levende vaksiner er dette aktuelt, men ikke for HPV-vaksine som er en inaktiv vaksine.


Med hensyn til å vente en måned med å bli gravid, så kan det jo også være med hensyn til at livmorslimhinnen skal komme i orden etter at du har fjernet din p-stav? da kan det være lurt å vente til du har hatt en normal menstruasjonssyklus etter fjerning av staven? Det er ikke dokumentasjon for at det er bedre å vente, men jeg synes at det kan være noe logikk i det.


Med dine 28 år er det ca 20% sjanse per måned for vellykket svangerskap. Lykke til.


Vennlig hilsen Mette