Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonspiral og PMS

Spørsmål

Hei, Jeg har hatt Mirena hormonspiral i halvannet års tid, ble satt inn ca to mnd etter fødsel. De siste fjorten måneder har jeg hatt regelmessig mens med regelmessig eggløsning (vondt i siden, uvel og oppblåst). Ellers fint. Jeg har sjekket sporadisk at trådene er på plass. Denne gang kjentes trådene mulig litt lenger ut, men kjenner ingenting til noe hardt som kan være selve spiralen. Andre ganger har jeg slitt med å finne trådene. Virker det normalt at det kan oppleves ulikt over tid, og er det noe jeg bør kontrollere på noe tidspunkt? I tillegg lurer jeg på å bytte tilbake til Cerazette som jeg gikk på tidligere, da jeg ikke fikk eggløsningssmerter eller pms-hodepine. Trodde man ofte mistet eggløsning med hormonspiral og men leser at det kan variere? Jeg går på lav dose blodtrykksmedisiner fortsatt etter graviditet/fødsel, men har ikke noen tilleggsrisiko for hjertesykdom. Hvordan vurderes p-piller mtp blodtrykk og min alder? Skal selvsagt sjekke med fastlege om det blir aktuelt.

Kvinne 37
Svar

  

Det er ulikt hvordan spiral-trådene legger seg, og det betyr ingenting så lenge du ikke kjenner plaststammen av spiralen. 

Hormonspiralen Mirena medfører stopp i eggløsning hos 25-15-10% i løpet av 1., 2, og 3.året (da det blir mindre hormon levert fra spiralen med tiden, blir det minsket effekt på eggløsningen). De som mister eggløsning, kan bli kvitt eggløsningsubehag og PMS, men det er altså et mindretall.

Du kan gjerne bruke Cerazette selv om du har forhøyet blodtrykk, men den kombinerte p-pille med både østrogen og gestagen, ville jeg være mer forsiktig med. Uansett bør blodtrykket sjekkes under bruk av hormonell prevensjon. Som alternativ til Cerazette, kan du tenke på prevensjonsstaven Nexplanon, som legges under huden for tre års bruk. Det hemmer eggløsning på samme måte som Cerazette. 

Vennlig hilsen Mette