Hormonspiral og migrene

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 48 år. Aktiv og frisk. Satte inn hormonspiral i 2008- ble anbefalt å beholde den til etter overgangsalderen. Sliter med menstruell migrene, den kommer gjerne to dager etter blødning. Siste mnd har blødningene blitt sterkere- i likhet med migrenen. Tar maxalt 5 MG for migrene, men de siste to mnd har j ikke hatt effekt av maxalt ( oppkast, hodepine, lys og luktømfintlig i ca 48 timer). Kan ha tendens til migrene ca 5-7 dgr før blødning- men den holdes i sjakk med Ibux. 1) burde j nå fjerne hormonspiralen? Eller når? 2) har lest om at j kan forebygge menstruell migrene med naproxen. Har fått resept av fastlegen på naproxen 500 MG og beskjed om 1,5 TBL et par dgr før menstruasjon til litt etter. Kan denne kombineres med maxalt? 3) vil hormonspiralen kunne påvirke migrenen nå?

Kvinne 48

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Nå får jeg som gynekolog ditt spørsmål, men jeg har i mitt spesiale liten erfaring med behandling av migrene. Men jeg skal forsøke å besvare så godt jeg kan.

Migrene kan være relatert til menstruasjonssyklus. Det kan komme i dagene før menstruasjon som ledd i PMS (premenstruelle symptomer) og er da relatert til den periode hvor det produseres progesteron (og også en del østrogen). Migrene kan komme ved menstruasjon, og i denne perioden er østrogenproduksjonen lav. Du har tendens til migrene i begge faser, noe som tyder på at relasjon til hormoner er tvilsom

Hormonspiralen leverer et progesteronlignende hormon (gestagen) i små doser som stort sett kun virker på livmorslimhinnen. Hormonspiralen er effektiv i 5-7 år. Etter hvert forsvinner hormonet. Det er lite sannsynlig at det er sammenheng mellom hormonspiralen og din migrene. 

Så til dine spørsmål

1. Nå har du hatt hormonspiralen i 11 år og du begynner å få rikeligere blødninger. Da synes jeg at du skal skifte den. Du kan forvente menstruasjon fortsatt i gjennomsnittlig 3-4 år, og i de siste årene kan det være en del turbulens med menstruasjonene, så da er det godt å ha hormonspiralen. Det er også mulig at du ønsker østrogen for evt. klimakterieplager, og da er det veldig smart å kombinere østrogen med hormonspiral.

2. Ifølge Felleskatalogen er det ikke noe i veien for å kombinere Naproxen og Maxalt

3. Som sagt, jeg tror ikke en hormonspiral påvirker migrene, og nå er det kanskje lite eller ingen hormon igjen i spiralen. (Men den kan likevel gi prevensjon som en gammeldags plastspiral).

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-