Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonmangel?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 39 år som ble utbrent for 2 år siden. Jeg gikk på en kraftig psykisk og fysisk smell. Sluttet da samtidig brått på p-piller (yasminelle) som jeg da hadde brukt i mange år. Følte jeg ble verre av å slutte på de. Begynte på naturlig progesteron krem (Womens Care) ca 1 år etter att jeg sluttet med p-pillene. Føler at den kremen har hjulpet mye, både ift søvn og energi. Jeg har nå brukt denne kremen i ca 1 år, men plutselig for noen måneder siden (glemte å bruke den en mnds tid) fikk jeg vannvittige hetetokter, svimmel, svettet og ble mye mer utmattet enn jeg har vært på lenge. Har slitt med utmattelse og ingen energi i disse to årene. Formen ble drastisk forverret både psykisk og fysisk for noen måneder siden samtidig med at jeg fikk ekstreme hetetokter++..PMS er også helt ekstrem, dette hadde jeg aldri på p-piller. Kan jeg har mangel på østrogen? Tenker på at østrogen påvirker serotonin-reseptorer i hjernen, som mulig igjen påvirker utmattelsen. Bør jeg kutte ut denne progesteronkremen og starte på p-piller igjen? Kan østrogenet i p-pillene virke positivt inn på symptomene? Mvh Kvinne 39 år

Kvinne 39
Svar

  

Dessverre mangler en meget viktig opplysning. Har du normale menstruasjonssykluser? Hvis du har en syklus på mellom 25 og 35 dager, så har du sannsynligvis normale hormonforhold. Du beskriver PMS, og det tyder på at du har eggløsning, for PMS opptrer kun i perioden mellom eggløsning og start av menstruasjon. Hvis du har sjeldne menstruasjoner, så kan det være begynnende overgangsalder hvor symptomer med hetetokter kan komme og gå. Det kan være mange andre årsaker til hetetokter, stoffskifteforstyrrelser, neurologiske sykdommer og mye annet. Man kan måle hormonnivået i en blodprøve, men det kan endre seg fra dag til dag, så det må ses i sammenheng med dine menstruasjoner.

Jeg foreslår at du tar kontakt med din lege for en utredning.

Hvis progesteronkremen ikke virker, så kan du vel like gjerne slutte med den? Vi gynekologer har ikke stor tro på denne behandlingen. Hvis du hadde det bra på p-pillen, er det så ikke bare å starte igjen? Det krever at du er frisk, ikke røyker og ikke er overvektig. Men du bør ikke starte med p-pillen før du har vært hos din lege og har tatt nødvendige prøver. 

Det er ikke klare holdepunkter for sammenheng mellom østrogen og fatigue (tretthet). 

Så konklusjonen blir at du må prøve deg fram, evt. med p-pille på nytt, men først etter sjekk hos legen.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-