Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonfri prevensjon?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 21 år gammel jente som sliter med å finne et prevensjonsmiddel som passer meg. Jeg har prøvd Loette, Cerazette, P-stav og hormonspiral. Sistnevnte to ganger. Ved alle de overnevnte har jeg opplevd store humørsvingninger og langvarige blødninger. Jeg har fått anbefalt av gynekolog å ikke bruke hverken p-stav eller noen form for spiral igjen. Jeg går nå på Microgynon, som jeg har fått utskrevet fra gynekolog. Disse har fungert bra for blødningene, men jeg opplever fortsatt store humørsvingninger, og føler meg ikke som meg selv. Blødningene har påvirket med svært negativt i dagliglivet. Nå sliter jeg mest med humørsvingnigene, som går utover ikke bare meg selv, men også andre i livet mitt. Føler at jeg har prøvd veldig mye som ikke har fungert for meg, og det tærer veldig på psyken. Så mitt spørsmål er; finnes det en type prevensjon som kan være et bedre alternativ i henhold til de bivirkningene jeg sliter med?

Kvinne 21
Svar

  

All hormonell prevensjon inneholder hormonet gestagen som likner noe på progesteron som eggstokken produserer etter eggløsning og som man regner med er ansvarlig for PMS, og det forklarer de psykiske påvirkninger som noen kvinner får av hormonell prevensjon. Gestagen reduserer blødningene, men gir typisk uregelmessige blødninger, men er man heldig kan blødningene helt stoppe opp.

Kombinert hormonbehandling med gestagen og østrogen gir bedre kontroll med blødninger ved at livmorslimhinnen avstøtes som en menstruasjon.

Det er gestagen som er forskjellig i de ulike pillene. Loette og Microgynon har samme gestagen, men Loette er en svakere pille. Disse pillene foretrekkes fordi de gir minst risiko for blodpropp.

Du sliter med psykiske påvirkninger av hormonell prevensjon og langvarige blødninger. Hva kan jeg anbefale av prevensjon? Det må bli å prøve en kobber-spiral som er helt hormonfri. Du vil nok, spesielt i starten, merke rikeligere blødninger, men det er prisen for å slippe hormonpåvirkningen. Så kan du dessuten se om dine humørsvingninger blir borte, når du ikke er hormonpåvirket. Du bør prøve kobberspiralen i minst tre måneder.

Hvis den ikke er akseptabel, så er det noen muligheter du kan prøve:

· Nuvaring, prevensjonsring som legges i skjeden, den inneholder både østrogen og gestagen, men i svak dose. Ringen ligger inne i tre uker, så holdes en pause for å få menstruasjon, eller man kan gå direkte til neste ring og slippe menstruasjon.

· Qlaira, en kombinert p-pille, med annet østrogen og annet gestagen, i ulike doser gjennom syklus. Den kan redusere blødning.

· P-pillene Yaz, Yasmin, Yasminelle inneholder et annet gestagen som kan hjelpe mot PMS, men de har høyere risiko for blodpropp.

Jeg anbefaler deg altså først å prøve kobberspiralen. Lykke til.

Vennlig hilsen Mette