Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hormonell prevensjon og risiko for brystkreft

Spørsmål

Jeg har lenge tenkt på å slutte med hormonell prevensjon. Har gått på kombinasjonspille siden ungdomsalder og tenker at det nå er greit å slutte siden jeg nærmer meg 40 år. I tillegg til å nærme meg 40 år, har jeg ikke født barn. Jeg har lest at kombinasjonspille, alder og barnløshet kan medføre en liten økt risiko for brystkreft. Selv om den er veldig lav, er dette noe som gjør valget om å slutte på kombinasjonspille enklere. Jeg ønsker ikke lenger tilføre kroppen østrogen. På grunn av sterke menssmerter uten prevensjon, ønsket jeg å rådføre meg med gynekolog om disse spørsmålene, og om det finnes noen gode alternativ. Jeg ble anbefalt å bytte til minipille. I følge gynekolog vil disse hjelpe mot menssmerter, samtidig som det ikke gir økt risiko for blodpropp og brystkreft. Noe som vil være forenlig med min alder og livssituasjon. Da jeg hentet ut min første resept og skulle lese pakningsvedlegget, ser jeg at minipille og kombinasjonspille har lik økt risiko for brystkreft. Det er motsatt av den informasjonen jeg fikk hos gynekolog. Spørsmålet mitt er hva som er rett? Vil det beste valget for meg egentlig være å slutte med all hormonell prevensjon.

Kvinne 37
Svar

  

Det er et vanskelig spørsmål du stiller, for informasjonen er sprikende. 

Når du sier minipille, så antar jeg at du mener Cerazette som også betegnes som ‘østrogenfri p-pille’ fordi den virker som p-pillen med å stoppe eggløsning. Den tilhører gruppen av ‘gestagen prevensjon’ som altså ikke inneholder østrogen, noe som medfører at det ikke er økt risiko for blodpropp med denne typen av prevensjon. Gruppen inneholder legemidler med stor forskjell i styrke: den opprinnelige minipille (Conludag) som er meget svak og bare har lokal effekt på slimet i livmorhalsen, i mellomklasse har vi Cerazette og p-staven som stopper eggløsning og som den sterkeste p-sprøyten som stopper eggstokkfunksjonen og i størst grad reduserer øsrogennivået. Dessuten har vi hormonspiralen hvor effekten er størst inne i livmoren.

Når man vurderer risiko for brystkreft med ‘gestagen prevensjon’ dreier det seg altså om meget forskjellige legemidler, og tatt under ett er det nok en lett øket risiko for brystkreft, ca 20%, mens risikoøkningen med kombinert p-pille ved bruk i mer enn 10 år i en studie er anført å være 38%.

Det foreligger en stor artikkel om risiko for brystkreft ved bruk av hormonell prevensjon fra Danmark (2017) som skjelner mellom ulike typer av gestagen prevensjon. De fant ikke sikker økt risiko med Cerazette eller p-stav, men med hormonspiralen.

Du omtaler dine risikofaktorer for brystkreft: alder, ikke født barn og p-pille. Nu er det ikke nødvendigvis slik at disse faktorer skal legges sammen. F.eks. er overvekt en risiko for brystkreft, men hormonbruk gir ikke tilleggsøking. Tilsvarende at de som har arvelig økt risiko for brystkreft ikke øker risikoen ved p-pille bruk.

Med hensyn til bruk av p-pille, så gir det en sikker (halvering?) av risiko for eggstokkreft som er en langt farligere kreftform enn brystkreft (men ikke så vanlig). P-pille reduserer også risiko for livmorkreft (i selve livmoren, ikke livmorhalsen) og sannsynligvis også risiko for tykktarmskreft. Og denne beskyttelse varer i 10-20 år etter man har sluttet med p-pillen. Risikoøkningen for brystkreft er borte etter ca. 5 år uten p-pille. Om tilsvarende gjelder for minipille er mer usikkert.

Du spør om hva som er rett? Det er ikke så lett å svare på, men jeg vil være mest enig med din gynekolog. Men medisinske ‘sannheter’ varer ikke evig. I informasjon fra legemiddelfirmaet vil man dekke seg inn i tilfelle av evt. rettssak, og informasjonen er ikke alltid oppdatert.

Hva skal man anbefale? Hvis du er frisk, ikke røker, ikke er overvektig og uten sykdommer, så kunne du ha fortsatt med p-pillen, også som hjelp for dine menstruasjonssmerter til du er ca. 50 år. Nå har du startet på Cerazette, så da er det vel greit å se hvordan den virker. Det er ikke uvanlig med blødningsforstyrrelser, en tredel får mindre eller ingen blødning, en tredel omtrent vanlige blødninger og siste tredel mer blødning. Forhåpentlig kan den hjelpe mot menstruasjonssmerter.

Dette ble en lang og komplisert utredning, men det er ikke enkelt.

Vennlig hilsen Mette

Referanse:

Mørch LS et al. Contemporary hormonal contraception and the risk of breast cancer. N Engl J Med 2017; 377: 2228-39.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-