Hormonanalyser ved bruk av p-pille

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 20 år som har lavt stoffskifte og B12 mangel. Blodprøvene tilsier at når jeg nå tar medisiner er verdiene normale. Men de siste 2 årene har jeg mistet store mengder hår( og det er nesten en underdrivelse) og vært veldig sliten. Det med håret har plaget med veldig og jeg har gått til legen mange ganger, de tok blodprøver og sa de så normal ut. Det var ikke før for to uker siden jeg tryglet legen min om å kjekke hormonene mine. Jeg fikk tilbake svaret igår og det sier at jeg har lavt østradiol og gonadotropiner. Østradiol lå på 24 og gonadotropiner lå på 1.5. Jeg har jo begynt å Google, og blitt veldig redd for det som kommer opp. Som fortidlig overgangsalder, ikke kunne få barn osv.. Jeg lurer på hva dette kan skyldes og hvor alvorlig er det? Er det sånn at jeg ikke har noen mulighet for å få barn, ikke å fryse eggene mine engang? Og hva er mulig behandling? Mvh en veldig beskymret jente

Kvinne 20

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det var ikke særlig smart å trygle legen om å ta hormonprøver (kjønnshormoner), for det bør man ikke gjøre når man går på p-pille, det gir ‘falske svar’.  Det er litt vanskelig å se prøvesvar på LH og FSH (hypofysehormoner), men hvis du ser fotnoten, så beskrives det at resultatet kan være effekt av p-pille, og det er nettopp det som er tilfelle hos deg. 

P-pillen inneholder hormoner som påvirker hypofysen (hjernevedhenget) så den stopper med å utsende FSH til modning av egg og LH til eggløsning. Pillen er derved effektiv som prevensjon. Når eggene ikke modnes, så produseres ikke østradiol, det forklarer ditt lave nivå, men p-pillen inneholder store mengder av et kunstig østrogen (etinyløstradiol) så man får ikke hormonmangel. 

Noen kan reagere med hårtap på p-pille, så kanskje du skulle forsøke en svakere utgave av Microgynon,  Loette, eller evt. Yasminelle eller Qlaira, de siste to typer inneholder annen type av hormon. Disse tablettene er noe dyrere, men kanskje et forsøk verdt. Hårtap kan også være relatert til ditt stoffskifteproblem.

Så, absolutt ikke grunn til bekymring.  

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-