Hevelse i brystet

Spørsmål

hei jeg har i et par dager vært ganske øm i det ene brystet mitt, og det har vokst/ hovnet opp en anelse. skal ha mensen snart, og pleier å bli øm i begge brystene en dag eller to i forveien, men dette har vart en liten uke, og bare det høyre brystet er ømt. har ikke kjent noen form for kul eller liknende, er dette noe alvorlig?

Sykdommer: bronkitt

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er ikke normalt at det ene brystet skal bli ømt og hovent slik du beskriver. Det er riktig at brystenes størrelse kan svinge litt med hormonene, og man kan også oppleve å være øm innimellom, gjerne i forbindelse med menstruasjon, slik du nevner.

Jeg går ut i fra at du ikke ammer siden du ikke nevner dette. Ammende kan ikke helt sjelden oppleve å få hovne, harde, ømme og varme bryst ved en brystinfeksjon eller såkalte "tilstoppede melkeganger". Hos ikke-ammende er det mer sjelden at det kommer infeksjon, men ingenting er umulig.

Du har ikke kjent en kul? En kul i brystet kan også endre størrelse/kontur/form på brystet, men dette vil gjerne komme over lengre tid.

Hvis dette ikke går tilbake av seg selv innen kort tid synes jeg du skal snakke med legen din og bli undersøkt. Spesielt hvis du får feber eller huden på brystet blir varm og/eller rød bør du kontakte lege raskt. Det kan i såfall dreie seg om en infeksjon.

Hvis legen din ikke finner noen sikker infeksjon kan det også være aktuelt å gjøre mammografi for å se om det er kuler som er forklaringen på plagene.