Henvisning fra fastlegen

Spørsmål

Jeg har mistanke om at jeg kan ha blitt smittet med klamydia eller en annen kjønnssykdom, opplever en del utflod som lukter vondt og er brunaktig. Jeg har derfor lyst til å gå til en gynekolog og ikke fastlegen min. Men nå har jeg hørt at det er fastlegen min som på en måte må sende dit. Er det sant?

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er blitt slik at fastlegen må skrive henvisning til spesialist for at spesialisten (gynekologen) skal få refusjon fra trygdekontoret. Dette er en svært omdiskutert ordning som mange har reagert på, fordi det påfører pasientene en ekstrautgift siden de først må gå til legen og betale for å få en henvisning.

Det fører også til (unødvendig?) ekstraarbeid for fastlegene. Dette gjelder i de tilfeller hvor man tidligere har gått fast til feks en gynekolog uten henvisning.

Skal du til en spesialist fordi plagene er slik at allmennlegene ikke har spesialkompetanse eller ikke finner riktig diagnose/behandling er det rimelig at fastlegen skriver en henvisning hvor sykehistorien oppsummeres og en medisinsk problemstilling formuleres til spesialisten.

Gynekologtimer er litt spesielle fordi mange kvinner ikke bruker fastlegen sin til slike problemstillinger. Jeg forstår at du i ditt tilfelle kanskje ikke vil fortelle fastlegen om dette. Imidlertid kan fastlegen din takle denne problemstillingen uten problemer.

Et annet alternativ er å gå til en helprivat gynekolog på feks Volvat. Her er det ikke nødvendig med spesialisthenvisning.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-