Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hemoroide? Trang vagina?

Spørsmål

Hei. Nå i julen har jeg slitet mye med forstoppelse pga fet mat og lite mosjon. Derfor har eg nesten ikkje fått avføring på ca fire veker. Har tatt forskjellige avføringsmidler. Begynte med fiberhusk, men da ble det bare treigere og mer forstoppet. Deretter prøvde eg toilax tabletter, men d ble ikkje bedre. No prøver eg på laxoberaldråper som eg har gått på i tre dager. Men no merka eg korfor eg ikkje får avføring. Mener eg har innvendig hemoride som legger seg som en kul så eg ikkje får avfføring. Og det skremmer meg veldig siden eg bare snart er 18 år, og denne situasjonen gjør sånn at eg ikkje klarer å roe meg, fordi eg vil ikkje at dette skulle skje... Det har vore sikkelig løs avføring noen dager, andre dager er det hardt. No har det slutta helt og eg har ikkje legetime før 21. Januar. Har hørt at det finnes strikkbehandling, men uten bedøvelse... og er redd for tilbake fall. Hva kan eg gjøre?? Trenger skikkelig hjelp. I tilegg er det bare flaut og ha sånne problemer Spesielt når de i klassen min snakke om sex og hvem de har ligget med. Og eg har skikkelig trang vagina sånn at eg bare får inn minste tampong under mensen. Det skremmer meg også veldig. At eg kanskje må opperer for å kunne ha samleie. For fremtiden vil eg jo ha lys. Men no er eg veldig engstelig og redd egentlig, for dette er ikkje kjekt i det hele tatt. Det går ut over humøret mitt både fysisk og psykisk med følelser. Takk for svar!

Kvinne 17
Svar

  

Nå sender du spørsmålet til meg som gynekolog. Jeg er ikke ekspert på forstoppelse, men så mye vet jeg at en hemoroide ikke kan stoppe for avføringen. En hemoroide er et utvidet blodkar som altså inneholder blod og derfor er veldig mykt, og derfor ikke er i stand til å stenge for avføringen. Du vedlegger et bilde, men det fremstår så uklart at jeg ikke kan se hva det forestiller. Du har forsøkt mange avføringsmidler som ikke har hjulpet. Rikelig drikke og mosjon bør forsøkes.

Så ditt spørsmål om trang vagina. Det jeg tolker er at du ikke har hatt samleie, og det er mange jenter på 17 år som ikke har startet. Jeg kan forstå at du har problem med å bruke tampong, men det kan være vanskelig hos noen som ikke har hatt samleie. Det er ikke tegn på at skjeden er trang. Skjeden er veldig elastisk og tøyelig, så det vil helt sikkert ikke bli noe problem, når den tid kommer.

Hvis du fortsatt er bekymret for om du er normal, så hør med din fastlege. Vedkommende kan evt. henvise deg til gynekolog for undersøkelse.

Jeg håper at du får gang i avføringen.

Vennlig hilsen Mette