Har hatt hormonspiral i ett år. Opplever smerter ved samleie.

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt hormonspiral i snart ett år, og opplever oftere og oftere sterke smerter under og etter samleie. Er i fast forhold, og ofte må vi ta pauser fra å ha samleie, fordi smertene er så store. Gjør vondt å hoste, av og til å stå, og er svært smertefullt under sex, spesielt i starten. Skyldes ikke størrelse på penis. Har sjeldent blødninger. Har lest litt rundt om flere opplever smerter på grunn av hormonspiral, men finner ikke noe jeg kan relatere meg til. Har nå lest, og er bekymret for symptom på livmorhalskreft. Har også ofte og mye vannlating. Hva anbefaler/tror du? Usikker om det er bivirkning fra hormonspiral, men kom først ett halvt år etter jeg satt den inn, og de siste månedene har det vært veldig vondt. Ingen smerter hvis jeg ikke har samleie. Har tatt hpv-vaksine, men har hatt kjønnsvorter for cirka to år siden.

Kvinne
Svar

Hei!

En spiral er et fremmedlegeme. Selv om de fleste ikke har noen plager ved bruk av spiral, er det noen som opplever smerter og hyppigere vannlating. Siden du ikke hadde plager det første halvåret etter innsetting av spiral, er det usikkert om det er spiralen som er årsak til plagene. Samtidig bør du undersøke årsaken til at du har smerter ved samleie.


Det første du kan gjøre er å oppsøke gynekolog som kan se om spiralen er korrekt plassert ved hjelp av vaginal ultralyd. Gynekologen kan også undersøke om det er f.eks cyster på eggstokkene. Det bør også avklares om du kan ha fått endometriose, som er en vevsforandring, som kan hemme bevegeligheten av livmoren under samleie. Typisk for endometriose er nettopp samleiesmerter, som støtsmerter. Det er mulig å fjerne spiralen for å se om det blir bedre, men du må da bruke annen prevensjon for å unngå graviditet.


For å utelukke livmorhalskreft kan gynekologen ta celleprøve og HPV-test, eventuelt kolposkopi og biopsi. De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv i løpet av 6-24 måneder, men en vedvarende HPV-infeksjon over mange år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. HPV-vaksinen forebygger senere smitte av HPV, men kan ikke kurere en pågående HPV-infeksjon eller etablerte celleforandringer. Samtidig viser flere studier at kvinner som får behandling med konisering på grunn av celleforandringer har lavere risiko for tilbakefall av celleforandringer etter konisering dersom de har tatt HPV-vaksine. Noen HPV-vaksinen forebygger også kjønnsvorter. Hormonspiral kan forebygge kreft i selve livmorslimhinnen (endometriet) og reduserer risiko for livmorhalskreft.