Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid?

Spørsmål

Hei! Jeg går å lurer på om jeg er gravid igjen. Tingen er, jeg vet ikke helt når jeg hadde sist menstruasjon så jeg vet ikke når jeg burde teste meg. Jeg fikk nylig det jeg trodde var mensen, så jeg testet meg, men det forsvant like fort så det var mellomblødninger eller hva det var. Mitt "mensen" mønster har vært mistenkelig, jeg tror jeg bare går rundt og får mye mellomblødninger. Begge testene jeg tok var negative, men siden jeg ikke vet når jeg hadde mensen sist vet jeg ikke om jeg tester på rett tidspunkt. Jeg har trent mye, men plutselig nå er det veldig vanskelig for meg å fullføre en økt siden jeg blir så fort andpusten. Brystene har begynt å forandre seg, de er mer ømme og begynner å bli veldig brun rundt brystvorten. Jeg blir fortere trøtt og utslitt. Jeg går rundt og er små kvalm, har fått oppkast i munnen noen ganger. Jeg har mer hyppige dobesøk. Jeg har mer vondt i hodet. Jeg har slitt med ryggen, men dette føles som en "ny" ryggplage, som ved min forrige graviditet. Jeg er mer sulten, og har samtidig fått avsmak på noe mat. Ting som ikke gjorde meg kvalm før, gjør meg kvalm nå. Jeg føler meg opplåst. Jeg trodde jeg var begynt å bli syk, siden jeg følte meg så varm (Følte det var feber), men leste at høy kroppstemperatur kan være et symptom på graviditet? Økt følsomhet for lukter. Jeg lurer på da, siden jeg har så klare symptomer og graviditetstestene er negativ, er det mer sikkert å ta en prøve hos en lege? Spiller det noen rolle da om jeg ikke er helt sikker når min siste menstruasjon var? Siden graviditetstester man kjøper selv må man vite når man hadde sist menstruasjon. Jeg har en sønn på 4 mnd, og det tok lang tid før jeg visste at jeg var gravid med han, så jeg føler meg mer obs på symptomer jeg hadde da som er kommet nå.

Kvinne 24
Svar

  

Du har født for 4 måneder siden og du har en p-stav innsatt. Graviditetstest er negativ. Du må derfor kunne utelukke graviditet. 

Kan dine symptomer skyldes at du har fått dine hormoner tilbake etter fødselen og kanskje er i perioden mellom eggløsning og menstruasjon (som kanskje ikke kommer på grunn av p-staven)? 

De symptomer som kommer rette før menstruasjon er omtrent de samme som merkes i tidlig graviditet. Vanligvis vil p-staven hindre eggløsning, men ikke 100%. 

Du behøver ikke å vite siste menstruasjon for å svar på gravitester, de sjekker om du har graviditetshormonet HCG i urinen. Blodtest er litt mer følsom, men hvis du flere ganger har sjekket i urin, skulle det ikke være nødvendig med blodprøve.

Etter eggløsning og i graviditeten stiger temperaturen ett par streker, men det er vanligvis ikke noe som merkes.

Hvis det er PMS (symptomer som kommer mellom eggløsning og menstruasjon), så vil de forsvinne etter 1-2 uker.

Du har en p-stav, og da vil menstruasjonsmønsteret endre seg. 1/3 får mindre eller ingen blødning, 1/3 får omtrent samme blødning, 1/3 får mer og uregelmessig blødning. P-staven er meget sikker, men ikke helt 100%

Vennlig hilsen Mette

PS beklager forsinket svar, men spørsmålet ble borte for meg