Gravid utenfor livmor og behandling med Methotrexat

Spørsmål

Jeg er 33 år gammel og fant ut i februar 2017 at jeg var gravid. Graviditeten endte i spontanabort. Har hatt uregelmessig menstruasjon i flere måneder, men tipper at vi var ca 5-6 uker på vei. Har hatt uregelmessige blødninger fra spontanaborten og til dags dato. I april 2016 tok jeg en ny test som var positiv. Etter et besøk hos gynekologen, viste det seg på den innvendige ultralyden at det "ikke var liv laga", og at kroppen ville ordne opp.

Det gjorde kroppen ikke, etter to runder med Cytotec og en utskrapning, konkluderte dem med at graviditeten lå utenfor livmoren.Så vidt jeg forstår sitter den i "tuben" - eggelederen, men dette var visstnok litt usikkert da det var vanskelig å se. Det er også usikkert om jeg har hatt to graviditeter, eller om at dette er rester fra graviditeten som påvist i februar. Ble aldri sjekket i februar, forklarte bare om de voldsomme smertene + blødningene, så fastlegen min konkluderte med at dette var en spontanabort kroppen hadde ordnet opp i. Tok også to stk HCG-prøver som viste store fall i verdiene mine.

Da utskrapningen ikke ble vurdert som effektfull, fikk jeg en dose med en cellegft "Methotrexat".
Etter ha fått denne dosen, ble jeg sendt hjem fra sykehuset. Har fått beskjed om at jeg må ta en blodprøve om 4 dager og om 7 dager, for å måle HCG-nivået. Deretter at videre behandling skal vurderes. Har også fått svar på at jeg ikke må ha samleie på 3 måneder, ikke bruke folat, ikke drikke alkohol.
Hva skjer hvis denne cellegiften ikke klarer å få graviditeten ut av kroppen? Blir det da operasjon?
Hvordan er muligheten for å bli gravid på nytt både uten og med operasjon? Er sjansene mine minimalisert?
Hvorfor kan jeg ikke ta folat nå da jeg ønsker å være klar for neste graviditet?
Andre ting jeg må passe på/ta hensyn til med tanke på Methotrexat jeg har fått i meg? Og for å unngå at graviditeten utenfor livmoren ikke sprekker?

Svar

Hei kvinne 33

Du forteller at du ble gravid i februar, som endte i en spontanabort. Det er litt usikkerhet omkring muligheten for at du har hatt to graviditeter, men etter to Cytotec-kurer og utskrapning ble det konkludert med graviditet utenfor livmoren. Du har nå fått en dose med Methotrexat, som er et legemiddel som hemmer celledeling og cellevekst. Det som rammes spesielt er de cellene som skal danne et foster, og Methotrexat brukes derfor som ledd i medisinsk abort og/eller ved graviditet utenfor livmoren. På fagspråket kalles Methotrexate for en folsyreantagonist, som kan oversettes til en folsyre-konkurrent: den motarbeider folsyre, som på sin side er nødvendig for oppbygging av celler. Det er altså grunnen til at du ikke skal ta folat nå, fordi det kan redusere effekten til Methotrexat.
Du skal måle HCG-nivået via blodprøve 2 ganger i nær framtid, for å se at nivået faller slik det skal når det er en fullstendig abort. Og du ønsker å forsøke å bli gravid på nytt så snart det er mulig. Forståelig nok har du en rekke spørsmål:

Du har altså fått beskjed om å ikke ha samleie på 3 måneder, ikke drikke alkohol og ikke ta folat.
Første spørsmål er hva som skjer om cellegiften ikke klarer få graviditeten ut av kroppen. Om cellegiften ikke klarer å få graviditeten ut av kroppen, kommer legene til å avveie mulighetene: Mest sannsynlig vil det hele være over nå, etter denne behandlingen - men om det ikke skulle være slik, så må de bruke blodprøvesvar og kanskje nye bildeundersøkelser for å vurdere hva som blir neste steg. Om det blir operasjon, så er det etter en helhetsvurdering av alle prøvene og undersøkelsene som blir gjort. De må være meget sikre på at det fremdeles foreligger graviditet og dernest hvor graviditeten sitter før en operasjon foretas. Det vil alltid være slik at legene forsøker å gjøre operasjoner som er minst mulig omfattende, og mest mulig bevarende slik at fertile kvinner skal kunne få sjansen til å bli gravide på et senere tidspunkt.

Du lurer på mulighetene dine for å bli gravid igjen både uten og med operasjon, og det spørsmålet kan best besvares av de ansvarlige legene som du er til kontroll hos. De sitter på mye mer informasjon om akkurat deg, og kan derfor svare deg med større sikkerhet. Men generelt sett så er muligheten for å bli gravid på nytt god, siden vi kvinner har to eggstokker med eggledere. Mange kvinner blir gravide selv med bare én fungerende eggstokk m/eggleder. Om egglederene er blitt skadet (feks. etter en graviditet som har festet seg i den, eller etter en sykdom eller egglederbetennelse), blir det vanskelig for egget å komme seg ned til livmoren der det kan bli befruktet. Men i så tilfeller vil det fremdeles kunnes høstes egg fra eggstokken, befruktes på laboratoriet, for så å settes inn i livmoren igjen (Såkalt prøverørsbehandling eller IVF-behandling). Jeg vil ut fra det du skriver i teksten din si at du ikke har minimalisert sjansene dine for å bli gravid.

Årsaken til at du ikke skal ta folat nå, er som sagt at det kan redusere effekten til Methotrexat. Det er også slik som du har blitt fortalt, at du ikke skal bli gravid før det er gått minst 3 måneder etter behandling med Methotrexat. Det er for å unngå en uheldig påvirkning medikamentet kan ha på et befruktet egg.
Det er svært få andre ting du behøver å ta hensyn til, annet enn forsiktighet med inntak av medisiner/tabletter: Unngå bruk av visse antibiotika, feks. Trimetoprim og sulfa-preparater da dette kan gi økte bivirkninger. Betennelsesdempende legemidler kan i kombinasjon med Methotrexate påvirke nyrefunksjonen. Spør legen din dersom du lurer på om du kan bruke enkelte medisiner. Alkohol kombinert med Methotrexat kan gi økt risiko for leverskade, og skal derfor unngås.

Du lurer til sist på om det er noe du kan gjøre for å unngå at graviditeten utenfor livmoren sprekker, men det er hverken noe du kan gjøre rett eller galt i forhold til dette. Det eneste du må være påpasselig på er å oppsøke lege dersom du får magesmerter/feber/infeksjonstegn. Ellers er alt opp til legene som nå følger deg opp. Jeg håper du har fått noe ut av dette svaret, og at du får god oppfølgning videre av legene dine. Jeg ønsker deg lykke til videre, og håper alt retter seg snart slik at du kan forsøke på nytt å bli gravid!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert