Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Grålig utflod

Spørsmål

Jeg har i de siste månedene vært plaget med støvete utflod. Det kommer såpass mye støv/lo at jeg synes det er rart. Utfloden ellers er normal, både i farge, konsistens, mengde og lukt. Men det er fullt av støvete, loete, grå fibre ser det ut som. Det kommer like mye selv om jeg vasker meg godt og tar på hvitt undertøy, så jeg er sikker på at støvet ikke kommer fra klærne, i hvert fall ikke direkte.

Noen ganger kommer støvet i store klumper som løser seg opp når jeg gnir det utover, andre ganger kommer det fint og jevnt fordelt. Det ser ut som små, korte, hårete fibre som fra klær.

Jeg er gift og mistenker ikke kjønnssykdom, fødte et barn (nr.4!) for nøyaktig 1 år siden som jeg ammer. Jeg har hatt hormonspiral siden 3 måneder etter fødsel. Det var etter innsett av spiralen jeg først reagerte på støv i utfloden.

Svar

Hei og takk for brevet ditt og medfølgende bilde, som viser en grålig sone på den hvite tekstilen. Hva dette kan komme av er det vanskelig å si noe sikkert om og må kunne sies å være uvanlig. Vi vet at utflod fra skjeden kan ha stor variasjonsbredde, representere de forskjelligste tilstander og gjenspeile det dynamiske økosystemet som finnes i vagina. Systemet influeres av hormonstatus, menstruasjonsfase, glykogen i slimhinnen og glukose i den normale vaginale utsondring samt utenforliggende faktorer som sæd og bruk av antikonsepsjon, heri inkludert spiral, som du bruker. En sjelden gang kan påfallende utflod stamme fra rester av f. eks. en tampong eller annet. Ikke sjelden er utflod betinget i infeksjon, som enten kan være seksuelt overført, som ved chlamydia og lignende tilstander eller ikke seksuelt overført, som ved candidainfeksjon. Bakteriell vaginose er veldig vanlig og kan ha en gråaktig utflod, ofte tyntflytende og med en særegen lukt. Videre har vi mer sjeldne tilstander som cytologisk vaginose, som er betinget i en overproduksjon av laktobasiller ved høyt østrogennivå og videre deskvamativ inflammatorisk vaginitt, som er betinget i mangel av melkesyrebakterier og øket mengde av såkalte aerobe bakterier. Du skriver imidlertid at utfloden din er upåfallende utover det du beskriver som loaktige grå fibre, slik at de nevnte diagnoser fremstår som mindre sannsynlige. Utflod kan som nevnt være gråaktig, men det er nok sjelden at den setter slike flekker i underbenklær som bildet ditt viser. Det er således vanskelig å si noe sikkert om hva dette kan dreie seg om og siden også dette har vart så lenge så kommer du ikke utenom en undersøkelse og da helst av en lege som er vant til å undersøke og som har erfaring med kvinners underliv, som f. eks. en gynekolog. Han eller hun vil kunne ta prøver av både utfloden og det som avleires i tøyet og på den måten nærme seg en diagnose. God bedring og lykke til !