Gjentatte underlivsinfeksjoner

Spørsmål

Hei!

Jeg sliter med diverse underlivsplager som følge av sex. Jeg har samboer og har hatt fast partner i 2 år. Problemet er at etter sex så oppstår komplikasjoner. Dette har pågått i litt over 1 år nå. Det varierer i type og intensitet men kort fortalt så dreier det seg om soppinfeksjon, urinveisinfeksjon og oppblomstring av gardnarella bakterie som gir ubehag. Alle disse har jeg fått påvist både hos allmennlege og spesialist. Både jeg og samboer har gjennomgått ulike behandlinger som canesten, vagifem, engangs tabelett mot sopp og antibiotika i ulike former (dalacin vagitorie, furadantin tabeletter m.m.). Jeg er allergisk mot visse typer antibiotika og har derfor fått antibiotika tilpasset dette. Problemet er at jeg ikke blir bedre. Vi har prøvd å avstå fra samleie en periode og dette bedret situasjonen noe. Men jeg kvier meg nå for å ha sex i frykt for nye komplikasjoner. Vi har også prøvd med kondom og glidemiddel uten hell. Det kan virke som om mitt immunforsvar der nede er hypersensitiv mot fremmede bakterier. Jeg har lest at kosthold kan ha relevans men det virker ikke som om å ha noen sammenheng da jeg får plager selv om jeg avstår fra sukker, meieriprodukter o.l. Begynner å bli en stor belastning og det er lite hjelp å få fra allmennlege. Hva kan dere anbefale meg å gjøre?

mvh,
trist kjæresteRelevante sykdommer/medisiner: Lavt stoffskifte - levaxin

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. 

Jeg forstår godt at dette er et problem. Å si noe som helt sikkert vil hjelpe, er ikke like lett. 
Da de fleste infeksjoner i underlivet, kommer faktisk fra dine egne mikrober. I skjeden finnes det normalt sett ulike bakterier, og også sopp. Problemene kommer imidlertid når en type får "for mye plass" eller kommer feilt sted. 
Da det er andre typer bakterier i avføringen, kan også disse gi infeksjoner i skjeden eller urinveiene. Dette er en grunn til at kondombruk ikke så ut til å ha noe effekt. 

Om du får en bakterieinfeksjon, behandles denne gjerne med antibiotika. Da slaår man også ut endel av de "snille bakteriene" som finnes normalt i skjeden. Det blir da på en måte ledig plass, og denne plassen kan soppen ta. Da er soppen i et overskudd, og det er årsaken til at man ofte ser soppinfeksjoner etter antibiotikabruk. 

Jeg tenker derfor at du vil kanskje ha mest nytte av tiltak som opprettholder den naturlige balansen i skjeden. Ett slikt preparat heter Vivag, og finnes i kapselform. 
Behandling med "snille bakterier", kalles for probiotika. Mens antibiotika har som hensikt å drepe bakterier, vil probiotika støtte opp om de gode bakteriene. Målet er da å få en riktig balanse i skjeden. 

Samtidig med dette, er det et poeng at både du og din partner bruker en intimsåpe til vask i underlivet. Dette fordi andre såper kan virke irriterende. 

Jeg tror heller ikke at du vil ha så mye å hente i forhold til kostholdet. Det eneste her er at mye sukker lettere gir oppvekst ved urinveisinfeksjoner. Da er det ikke noe poeng med juice, som mange tror virker surgjørende. Dette inneholder så mye sukker, at det mer enn oppveier en eventuell surgjørende effekt. Det er vist at tranebær kan være beskyttende. Dette finnes som kapsler, om du ønsker det. 
Det er også viktig at du tusser etter samleie, uansett om dere har brukt kondom eller ikke. 

For dem med redusert immunforsvar, er det ofte tilbakevendende soppinfeksjoner som gir plager. I så fall kan dette forebygges med Diflucan-tabletter i spesielle tilfeller. Ettersom du har hatt ulike typer infeksjoner, tror jeg ikke at dette er aktuelt for deg. 

Håper du fikk svar på spørsmålet ditt, og at du vil ha nytte av rådene. 
Lykke til videre. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-