Gjenglemt tampong i 1 uke, nå fått utslett. Har jeg fått toksisk sjokksyndrom (TSS)?

Spørsmål

Hei. Etter 1 ukes tid med illeluktende utflod, fant jeg ut at jeg hadde gjenglemt en tampong i skjeden. Den har sittet der en drøy uke. Jeg gikk på en kur med Flagyl tabletter, da jeg trodde det var bakterielle vaginose. Men det var det jo ikke, det var vel tampongen som forårsaket utfloden. Jeg føler meg helt fin ellers, men oppdaget i dag et rødt og flammende utslett på leggene. Jeg leste at dette kan være et symptom på toksisk sjokksyndrom, da utslettet jeg så bilde av var helt likt som mitt. Tror du jeg har fått det? Jeg føler meg fin ellers.

Svar

Hei jente 29.
Du skriver at du har hatt en gjenglemt tampong i skjeden i ca 1 uke, og samme periode hatt illeluktende utflod behandlet med antibiotika (Flagyl). Du føler deg ellers helt fin, men har nå oppdaget et rødt og flammende utslett på leggene, - og lurer på om du kan ha fått toksisk sjokksyndrom (TSS).

Det er lite sannsynlig at du har toksisk sjokksyndrom (TSS) ut i fra det du skriver. TSS er en alvorlig infeksjonstilstand i kroppen som vanligvis forårsakes av stafylokokk- eller streptokokkbakterier. En av årsakene til denne infeksjonen kan være tampongbruk, fordi en tampong kan gi grobunn for bakterier som en kan spre seg til blodbanen. På grunn av denne faren for infeksjon er det derfor anbefalt at tamponger ikke skal ligge inne mer enn 8 til maksimalt 12 timer.
Tidlige tegn på TSS er raskt innsettende høy feber, hodepine, sår hals, kvalme og oppkast, vandig diaré, samt muskelsmerter og hudutslett hos ellers friske personer. Av objektive funn har man feber > 38.9 grader, lavt blodtrykk, involvering av tre eller flere organer og hudutslett (som oftest også inni håndflater og under fotsålen). Alle de objektive funnene skal helst være tilstede for å oppfylle diagnosekriteriet.

Så tilbake til deg og din bekymring: Du forteller at du med unntak av utslett på leggene føler deg helt fin. Hvis du fremdeles føler deg i god form, har du ikke TSS. Her snakker vi derfor om det er en mulighet for at du kan komme til å utvikle TSS. Selv om det er økt risiko for TSS ved gjenglemt tampong i lengere tid, er det heldigvis svært uvanlig. God allmenntilstand er et godt tegn! Du ville nemlig vært betydelig nedsatt i allmenntilstanden dersom du har TSS. Du beskriver utslettet som rødt og flammende, og kun på leggene og ikke i hendene. Med fravær av andre symptomer og fin form ville jeg ikke vært bekymret, men dersom utslettet forverres eller gir plager bør du oppsøke lege. Utslett kan se veldig like ut selv om det kommer av ulike årsaker, så det er nærmest umulig å vite hva utslettet kommer av uten at en lege får sett på det, og i tillegg får opplysninger som eksponeringer, kløe, om det øker i omfang, om utslettet er permanent eller om det flytter på seg, etc., for å kunne gi et godt svar.

Du har ikke skrevet hvor lenge det er siden du fjernet tampongen og hvor lenge det nå har gått siden du avsluttet Flagyl-kuren, men jeg regner med at det var nylig. Dette tidsaspektet er av interesse fordi det kan være at utslettet har oppstått som en reaksjon på antibiotikakuren. Det er nemlig ikke uvanlig med utslett underveis- eller etter endt antibiotikakur. I så tilfelle vil behandlingen bestå i å avslutte antibiotikakuren, og i fremtiden være meget obs ved valg av antibiotika ved neste nødvendige kur.

Jeg tror du kan ha rett i at det antagelig var tampongen som forårsaket den illeluktende utfloden, men det kan også ha vært en bakteriell vaginose som du nå har behandlet korrekt, eller en kombinasjon av de to. Neste gang du opplever illeluktende utflod bør du få diagnosen bekreftet hos legen din før du starter med antibiotikabehandling – det bør man alltid – særlig viktig er det hvis det nå viser seg at du kan reagere på antibiotika: dette bør legen vite om så du kan følges opp på en trygg og god måte. Mitt råd til deg er å kontakte fastlegen din for en undersøkelse dersom utslettet på leggene dine vedvarer eller forverres, eller dersom du opplever nye plager fra underlivet. Så lenge du føler deg i fin form, kan dette vente noen dager.

Om du får nedsatt allmenntilstand, eller det oppstår flere symptomer utover utslettet (feks feber), vil jeg råde deg til å kontakte lege (gjerne legevakt) så raskt som mulig. Fortell om situasjonen og det du har av symptomer. Legen kan ta en rekke undersøkelser som vil bekrefte eller avkrefte diagnosen TSS. Eksempelvis måle blodtrykket ditt, ta relevante blodprøver, samt utføre en gynekologisk undersøkelse der man kan se etter infeksjonstegn i slimhinnen og samtidig ta prøver fra skjeden som vil kunne påvise bakteriene.

Jeg håper svaret gav deg nyttig informasjon. Ønsker deg lykke til og god bedring!

Med vennlig hilsen Thea Steinert
Allmennlege

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-