Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gammel p-stav og angrepille

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 27. For å gjøre en lang historie kort, p-staven jeg har er på overtid/sluttet å fungere. Jeg har hatt sex med en partner noen ganger over en periode på 2 uker. Tok angrepille etter den første gangen, og deretter en til på slutten av nevnte periode. Vi hadde en uforventet seanse igjen for 2 dager siden. Har lest at det er langt fra optimalt å ta tre angrepiller «på rad» eller i alle fall tett inntil hverandre i tid. Jeg ønsker ikke å bli gravid, men ønsker å kunne bli det i fremtiden, og er derfor skeptisk til abort. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne 27
Svar

  

Du opplyser ikke hvor lenge du har hatt din p-stav, men det er en god margin på effekten, så den kan sikkert være effektiv selv om du har hatt den mer enn tre år. Du har nå tatt angrepiller to ganger og er usikker på om du kan bruke den en tredje gang i løpet av to uker. Det er ikke bakgrunn for å sette begrensning på hvor ofte man kan ta angrepillen. Det eneste som kan skje er at det blir en del rot med blødningene i den første syklus etterpå. Den har ingen skadelig virkning fremover. Du bør bruke Norlevo som angrepille, den går bra sammen med p-staven. Du kan ikke bruke angrepillen EllaOne selv om den virker i fem dager, mens Norlevo bare er effektiv i tre dager etter ubeskyttet samleie.

Så mitt råd er at du fortest mulig skal ta angrepille med Norlevo. Du bør bruke kondom til du har fått menstruasjon. Det er mulig at du ikke har menstruasjoner i og med at du har p-stav, men det vil være tegn på at den fortsatt er effektiv og at du derfor ikke behøver angrepillen. 

Og så er det viktig å få innsatt en ny p-stav.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-