Fremskynde svar på vevsprøve?

Spørsmål

Takk for en fin tjeneste. Jeg skriver på vegne av kona mi som er 35 år gammel. Hun har i lengre tid i mange år slitt med uregelmessige menstruasjoner (har diagnosen PCOS). De siste månedene har imidlertid vært spesielle, da hun har hatt nesten daglige blødninger over lengre tid, og de siste ukene også smerter i nedre del av magen/underlivet. For 2 uker siden tok gynekologen hennes biopsi av både livmor og livmorhals. I dag fikk vi melding om at vi får svar på celleprøven fra livmorhalsen i løpet av en uke fra i dag, men at vi ikke får svar på vevsprøvene før om ytterligere 4 uker (6 uker ventetid til sammen). Jeg er alvorlig bekymret for henne og er redd for at hun kan ha kreft. Finnes det noen måte å få raskere svar? Finnes det f.eks. private klinikker som har anledning til å teste og analysere raskere? Vi er bekymret, og 4 uker fremover kan oppleves som lenge i en slik situasjon.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg forstår selvfølgelig godt deres ønske om raskest mulig svar, men samtidig så er det ikke sikkert at deres frykt for alvorlig sykdom nødvendigvis er rasjonell eller en adekvat bekymring. Det er jo slett ikke sikkert at gynekologen har noen mistanke om eller holdepunkter for at det kan dreie seg om kreft.
Gynekologen hennes vil derfor kunne fortelle om i hvilken grad dere trenger å bekymre dere for kreft her. Derfor vil jeg anbefale dere at din kone tar kontakt med gynekologen og spør om akkurat dette. Samtidig kan hun også spørre om der finnes noen mulighet for å fremskynde svar på vevsprøvene, -om nå gynekologen mener at det i det hele tatt har noen hensikt, jfr ovenfor.
Jeg vet ikke om noen måte å fremskynde slike biopsisvar på, annet enn at legen som sender inn prøvene evt kan anmode om det, hvis der f.eks. er betydelig mistanke om kreft e.l. Og dersom gynekologen har slik mistanke, hvilket dere nå finner ut ved at din kone spør gynekologen direkte om dette, så kan jo din kone be gynekologen om å forsøke å fremskynde svaret, -om mulig.

Det er ubehagelig å gå slik å vente som dere gjør nå, spesielt med tanker om kreft som dere har nå. Sett at ikke disse kreftbekymringene er nødvendige, dvs at gynekologen ikke har funnet tegn til eller mistanke om kreft: Da er det om å gjøre å få rede på akkurat DET, slik at dere slipper slike bekymringer i ukene frem til svar.

En helt annen innfallsvinkel som også kan være nyttig, er følgende:
Velg ALLTID å kun forholde dere til det dere har av fakta til enhver tid. Og ingenting annet. Egne tanker om "mulig kreft" ER IKKE kreft, det er tanker og frykt. Din kone har ikke fått stilt noen kreftdiagnose. Gynekologen har (sannsynligvis ikke?) sagt at han/hun mistenker kreft (?) (Spør) osv. Prøvesvaret og den informasjonen som kommer der, tar dere NÅR informasjonen kommer, og ikke før. Sannsynligheten for 4 uker med unødige bekymringer er klart til stede, og kanskje stor.
Dette er i bunn og grunn mye standarddiskusjonen om det lønner seg å være pessimist eller optimist:
Velger man å alltid tenke det beste, så har man det kjempefint inntil noe galt evt skjer allikevel. F.eks. et ugreit svar på vevsprøven. Da har tiden som har gått før dette, vært bra.
Og velger man å tenke "worst case", altså f.eks. å bekymre seg for kreft uten at der kanskje er noen reell mistanke om det, og så får et svar om fire uker at det ikke er kreft, så har fire uker av livet vært kastet bort og formørket uten grunn.

Håper at mine råd og innspill kan være til nytte. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-