Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremfall i skjeden.

Spørsmål

Jeg føler noe glir ned i underlivet. Har lest om at både livmor og blære kan være nedsenket. Har hatt det slik innimellom tidligere også, men da har det gått over. Men i går og i dag er det der konstant. Er 68 år. Lenge siden fødsler mao. Og ellers frisk og aktiv. Skal jeg holde meg i ro til jeg får time hos fastlegen som ikke har ledig før 20.1? Eller er det lurt å være så aktiv som mulig. Litt ubehagelig å gå langt forresten. Kommer på toalettet.

Kvinne 68
Svar

  

Med alderen kan det oppstå fremfall i skjeden. Det kan være urinblæren som synker ned, betegnes cystocele. Det kjennes forrest i skjeden som en slags ballong. Det kan være livmoren som siger ned, det kjennes som en faster kul med et søkk i midten (mormunnen) og det kan være skjedeveggen mot rektum som kjennes, spesielt i forbindelse med avføring, rektocele. Hvis det er urinblære eller livmor som glir ned, så kan det avhjelpes med en ring som legges inn og holder det på plass. Fremfall kan også opereres, men man prøver en ring først. Det er viktig å tilføre østrogen til slimhinnene, du kan kjøpe en svak østrogenkrem eller -stikkpiller, Ovesterin, uten resept.

Ved fremfall av blæren kan det iblant være et problem å tømme den. Du må evt. med en finger i skjeden dytte den opp for å få urinen ut. Hvis det blir stående urin i blæren, kan det lett føre til urinveisinfeksjon.

Din fastlege vil sikkert henvise deg til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette