Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremfall i skjeden og ubehageligt lukt.

Spørsmål

Hei! For noen måneder siden kjente jeg for første gang det jeg tror er livmortappen i skjeden, og har siden det stort sett kunnet kjenne den. Den kjennes tørr og hard sammenlignet med resten av skjeden, og skremte vettet av meg første gang. Det virker som den synker lengre ned jo nærmere jeg kommer menstruasjon, og forsvinner lengre opp etter menstruasjonen. Samtidig har de siste 5-6 menstruasjonene hatt en helt grusom og uutholdelig lukt som jeg heller aldri har opplevd tidligere. Lukten er veldig karakteristisk og helt lik hver gang. Den er vanskelig å beskrive, men søppelplass er det nærmeste jeg kommer. Kan det være en sammenheng mellom livmortappen og lukten? Er dette noe jeg bør være bekymret for og evt må behandles for? Og hvis ikke, finnes det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt lukten? Ps: Jeg har ikke født.

Kvinne 38
Svar

  

Du beskriver to problemer, dels et fremfall i skjeden, dels en meget ubehagelig lukt ved menstruasjon. Det beste hadde selvsagt vært en gynekologisk undersøkelse for avklaring, men jeg skal formidle mine tanker om mulig årsak.

  • Ang. fremfallet så er det som du selv er inne på mest nærliggende å tro at det er livmortappen/livmoren som er seget ned over. Det er uvanlig i din alder og uvanlig når man ikke har født. Er du sikker på at det er livmortappen? Den vil kjennes fast, nesten som nesetippen, og den vil ha et lite søk i midten, livmorhalsens åpning. Hvis du presser nedover (som når du skal ha avføring) vil du kanskje med et speil kunne se om det er et søk.
  • Illeluktende utflod, med lukt av råtten fisk eller reker, er typisk ved bakteriell vaginose (BV). Da vil det også være grålig utflod. Diagnosen stilles ved å mikroskopere utflod og måle pH i vaginalsekret (typisk >4,5). Men du har bare lukten ved menstruasjon, det er ikke typisk for BV.
  • Kan det være en tampong som du har glemt? Det kan gi en helt forferdelig lukt.
  • ·Siste mulighet jeg kan forestille meg er at det kan være en ‘stilket muskelknute’ med nekrose (vevshenfall) som kan gi råtten lukt. Det er en sjelden godartet forekomst.

Du bør absolutt få utført en gynekologisk undersøkelse for å få det avklart og få behandling.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-