Fremfall i skjeden med nedsunken livmor?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 50 år med nedsunken livmor. Den henger ikke ut av skjeden, men jeg kan merke den ca 8 cm inn i skjeden. Jeg lurer på egnet behandling. Har smerter under samleie på grunn av dette. Jeg har lest om både hormonbehandling og pessar og også hysterektomi. Jeg lurer på hvor mye som fjernes av livmoren ved dette inngrepet. Hele livmoren eller bare tuppen? Vil dette inngrepet påvirke seksuallivet på noen måte? Påvirke lysten? med vennlig hilsen Kvinne50.

Kvinne 50

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hvis du kjenner ‘tuppen’/mormunnen/livmorhalsen 8 cm inne i skjeden, så tyder det på helt normale forhold. 

Man snakker først om fremfall/nedsunken livmor når livmorhalsen ved bukpress kjennes ned til 1 cm inn i skjeden (grad I). Ved grad II kommer livmorhalsen så vidt utenfor skjeden. Ved grad III og IV kommer den helt ut av skjeden.   

Jeg tror ikke at det er årsak til smerter ved samleie, nedsunken livmor selv av større grad gir ikke smerter ved samleie. Livmoren dyttes innover i liggende stilling og ved samleie.  

Du er 50 år, og hvis menstruasjonen har stoppet opp, så kan det være østrogenmangel som gir ubehag ved samleie. Du kan da kjøpe svak østrogen stikkpiller eller krem til å bedre slimhinnene. Du kan også få en vaginaltablett med østrogen, men den må du få på resept.   

Hvis det virkelig var nedsunken livmor (eller cystocele, fremfall av blæren) så vil første behandling være østrogen (til kvinner etter overgangsalderen) og forsøk med bekkenbunnsøvelser. En ring innlagt i skjeden vil kunne holde fremfallet på plass, og den vil ikke være til hinder for samleie.

Operasjon er en mulighet ved større fremfall. Vanligvis er det operasjon gjennom skjeden hvor skjeden strammes opp og hvor det kuttes litt av livmorhalsen. Det vil ikke påvirke seksuallivet, hverken lysten eller glede ved samleie. Hos noen blir det faktisk bedring ved at skjeden blir litt trangere. Det er bare ved store fremfall at det kan bli aktuelt med å fjerne hele livmoren. Det vil heller ikke påvirke lyst eller orgasme. En sjelden gang kan det bli smerter og trangt etter operasjon. Så man vil vente med operasjon i det lengste.  

Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn