Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forsinket menstruasjon

Spørsmål

Hei, jente på 26 år her. Jeg sluttet på p-pillene i april, hadde da gått på pillene i 10 år. Syklusen min har vært på 28 dager, og har nesten alltid vært presis. Etter slutt kom mensen som vanlig, men nå i august skulle jeg ha fått mensen rundt den 14.08, men den har ikke dukket opp og er nå 15 dager over. Jeg har tatt to negative graviditetstester med ca en ukes mellomrom . Er dette grunn til bekymring, og hva kan være årsaken til uteblitt mens? Vi har bestemt oss for å prøve å få barn, og jeg er redd det kan være noe galt da jeg aldri har vært gravid før og ikke vet om alt er som det skal. Mvh. bekymret jente.

Kvinne 26
Svar

  

Så lenge du går på p-pillen, er det den som bestemmer syklus, og den er designet til en syklus på 28 dager. Etter at du stoppet, skal ditt hormonsystem selv ta over kontrollen, og det betyr at hypofysen-hjernevedhenget- og eggstokkene må samarbeide om eggmodning og eggløsning. Det at du har hatt normale sykluser i ca. 4 måneder er tegn på at hormonsystemet har fungert normalt. 

Hva kan så være årsaken til at det stopper opp? 

Vanligste årsak er graviditet, men testen er negativ. Kan du ha hatt en meget tidlig abort? Det er ofte grunnen til forsinket menstruasjon. Så kan det være ulike hormonforstyrrelser som har forsinket eller stoppet eggløsningen. Det er for tidlig å si noe om årsaken. Hvis du ikke får menstruasjon, er det vanlig å vente tre måneder før utredning, men det er kanskje litt lenge for en som ønsker å bli gravid? Men vent iallfall et par uker med å søke lege. Det vil da bli aktuelt med hormonprøver og evt ultralyd av eggstokker hos gynekolog. 

Så det som er galt kan være forsinket eller manglende eggløsning, og det kan man behandle, men se det litt an. Du er heldigvis i en gunstig alder for å prøve å bli gravid.

Vennlig hilsen Mette