Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forsinket menstruasjon

Spørsmål

Hei! Jeg skulle hatt mensen for noen dager siden. Er helt sikker på at jeg hadde eggløsning to uker før forventet mens, (kjente det på kroppen i tillegg til å måle) Jeg er ikke gravid,(har tatt en test den dagen jeg skulle hatt mensen) og har alle de typiske menstruasjonstegnene, men ingen menstruasjon. Jeg teker nå på dette hele tiden, og lurer på om noe er galt med meg, da jeg ikke er har opplevd dette før... Jeg pleier å ha en stabil menstruasjon på ca 4-5 uker mellom. Stort sett 4 uker. Hva gjør jeg med dette ,og er dette vanlig? Jeg er ellers frisk med stabil vekt og har flere barn. Vet jo at menstruasjonen kan bli forsinket, men trodde da at det var på grunn av forsinket eggløsning?

Kvinne 37
Svar

Først litt om den normale menstruasjonssyklus: 

I første del av syklus (follikkelfasen) stimulerer hypofysehormonet FSH egget til modning og samtidig produksjon av østrogen. Det tar gjennomsnittlig 14 dager, men kan også ta mye lenger tid. Det er endring i follikkelfasen som medfører ulik varighet av syklus. Når østrogenproduksjonen har nådd et visst nivå som tegn på at egget er modent, utsender hypofysen hormonet LH som fører til eggløsning. I eggstokken hvorfra egget er løsnet dannes ‘det gule legemet’ som produserer hormonene progesteron og østrogen i to uker, det som betegnes lutealfasen. Hvis det da er inntrådt graviditet, så fortsetter hormonproduksjonen, og blødning uteblir. Hvis det ikke er inntrådt graviditet, så slutter ‘det gule legemet’ å produsere hormoner og det medfører blødning. Lutealfasen er nok så konstant, ca. 14 dager.  

Hva kan forsinke menstruasjonen? 

Som sagt, det er varighet av follikkelfasen, tiden før eggløsning, som varierer. Forsinket eller manglende eggløsning gir forsinket menstruasjon, evt. bortfall av menstruasjon. Ved å tilføre hormonet gestagen (f.eks. Primolut) kan man utsette menstruasjonen, faktisk i det uendelige. 

Hvis det har vært dokumentert eggløsning og det ikke kommer menstruasjon, så er graviditet den eneste forklaringen. Du bør ta en nye test etter 3-4 dager. Det kan ikke utelukkes at du har hatt en meget tidlig graviditet som er gått i stå, ‘missed abortion’, uten at det –foreløpig- har blitt blødning. 

Du kan ikke gjøre annet enn å se det an. Forsinket menstruasjon er meget vanlig i årene før menopausen (siste menstruasjon). Litt tidlig for deg å tenke på det. Det er ikke tegn på noe bekymringsfullt. Hvis du ikke får menstruasjon innen tre måneder, kan det være lurt å få en hormonsjekk hos fastlegen. 

Hvis du skulle få smerter og/eller stor blødning, bør du søke lege.  

Vennlig hilsen Mette

PS en graviditet utenfor livmoren vil også gi positiv graviditetstest.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-