Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Foreligger infeksjon i skjeden?

Spørsmål

Hei Jeg velger å spørre deg da jeg føler jeg ikke fikk et godt nok svar fra min egen gynekolog. Jeg fikk svar på celleprøven via et brev. Der stod det at celleprøven viste ingen celleforandringer, men at jeg hadde en liten betennelse. Jeg kunne derfor prøve dalacin 100mg vagitorer om jeg opplevde symptomer som økt utflod. Jeg ringte gyn poliklinikk og fikk snakke med en sykepleier der. Jeg fikk ikke noe info om hvordan betennelse det evt. var snakk om. Det kunne hun ikke finne ut av. Jeg spurte også om Dalacin sammen med Ornibel (samme som Nuvaring/P-ring). Fikk heller ikke noe godt svar på dette. Jeg kan kanskje ha hatt litt økt utflod i forhold til før fødsel som var i 2020.. Men tenkte at det bare var en normal forandring. Jeg velger derfor å spørre deg: -1. Kan betennelsen være en bakteriell vaginose? 2. Kan jeg ta Dalacin kuren samtidig som P-ringen (Ornibel) er inne i skjeden? 3. Kan Dalacin påvirke prevensjonseffekten av P-ringen? Bør jeg ta noen forholdsregler? 4. Nå har jeg menstruasjon, så behandling bør vel vente. Men bør jeg vente til neste ringfrie periode og ta kuren mens p-ring er tatt ut og rett før jeg får menstruasjon, eller kan jeg starte med kuren så fort menstruasjonen er ferdig (uansett om Ornibel da er i skjeden)? 5. Jeg har hatt perioder før med sopp, og får det garantert etter denne kuren. Kan jeg da ta en diflucan for å forebygge dette og når bør jeg evt ta denne? Har du noen anbefalinger til meg hvordan jeg går frem med denne behandlingen :) Takk for flott side. Mvh Dame 30år

Kvinne 30
Svar

  

1. Jeg mistanker at din lege har tatt prøve fra vagina hvor det er påvist Gardnerella og dermed mener at du har bakteriell vaginose (BV). Diagnosen BV stilles ikke ved bakteriepåvisning. Gardnerella forekommer normalt i skjeden, men ved BV kan den dominere over de normale melkebakterier. At det er påvist betennelse ved celleprøve betyr vanligvis ikke noe, det vil alltid være en viss betennelse i skjeden uten at det gir symptomer. Ved BV skal 3 av 4 beskrevne forhold være til stede. Som det vises er BV ikke noe man påviser ved spesielle bakterier.

i. Tynn, grålig utflod

ii. pH >4,5 (hos opptil 90%)

iii. Positiv luktetest (fiskelukt

iv. Spesielt cellebilde ved mikroskopi

2. Ja, man kan bruke Dalacin og p-ring samtidig

3. Nei, prevensjonseffekten av ringen påvirkes ikke.

4. Jeg kan ikke se at det er behov for behandling i og med at du ikke har illeluktende utflod

5. Hvis du ikke tar behandling, trenger du ikke diflucan. Dessuten synes jeg ikke man skal ta slik forebyggende behandling.


Vennlig hilsen Mette


PS hos de som har fått behandling for BV, får mange tilbakefall etter kort tid, men jeg tror ikke du har BV og behøver behandling