Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandringer på livmorhalsen og forstoppelse

Spørsmål

Hei, Jeg er en kvinne på 48 år som har slitt med mageproblemer/forstoppelse mer eller mindre gjennom hele livet. De siste årene har jeg vært problemfri, mest sannsynlig på grunn av en mer aktiv livsstil. Sist gang jeg hadde problemer var i 2015, det ble da tatt en koloskopi. De fant ingenting galt. Jeg har også hatt en murrende magesmerte nederst i magen på venstre side som har kommet og gått i perioder siste året. Menstruasjonen har begynt å bli ustabil og jeg har til tider slitt med nattesvette, men dette kan jeg delvis regulere gjennom tynn dyne og et kaldt rom. I forbindelse med magesmertene ble det tatt en innvendig ultralyd som også var normal. Dette er omtrent seks uker siden. For noen uker siden begynte jeg å få problemer med forstoppelse igjen. Det har vært mindre aktivitet, hjemmekontor osv. Jeg har ikke endret kosthold. For to uker siden måtte jeg legges inn da jeg ikke klarte å gå på toalettet etter forsøk med ulike avføringsmidler, det kom bare noen tynne striper og mengden var så og si ingenting. Jeg fikk klyster og en annen type avføringsmiddel, det ble samtidig tatt røntgen, CT og masse blodprøver. Alle prøvene var normale, men jeg hadde en litt forhøyet CRP (12). Det ble også tatt en avføringsprøve hos fastlegen før innleggelsen som viste forhøyede betennelsesverdier. På sykehuset fikk jeg vite at CT var normal, de sjekket indre organer helt fra toppen av lungene, men at livmorhalsen min så litt "lurvete" ut. De sa til meg at avstanden mellom livmorhalsen og endetarmen ikke er så lang og jeg er nå henvist til koloskopi. Jeg kan nevne at jeg tok celleprøve i fjor (2020) etter innkalling, som ikke viste celleforandringer. Jeg kjenner meg bekymra og lurer på hva som menes med en "lurvete" livmorhals? Hva kan de egentlig se på en koloskopi (det er jo en undersøkelse av tykktarmen), som de ikke så på innvendig ultralyd eller CT? Jeg er selvsagt bekymret for at jeg har noe farlig som ikke blir oppdaget. Hilsen kvinne (48)

Kvinne 48
Svar

 

Nå spør du meg som gynekolog, og jeg svarer på det med livmorhalsen. Hva som menes med at den er ‘lurvet’, vet jeg faktisk ikke. Det er ikke et uttrykk jeg har hørt i den forbindelse. Det kan sitte små slimcyster på livmorhalsen, men det vil ses som små oppklaringer på noen få millimeter. 

Avstanden mellom livmorhalsen og endetarmen er kortere enn normalt, hvordan skal det tolkes? Eneste forklaring jeg kan komme på er at det kan foreligge den godartede tilstand ‘endometriose’ hvor det er slimhinne som likner på slimhinnen inne i livmoren på unormale steder, f.eks. mellom livmorhals og endetarm, eller som kan sitte i livmorveggen (betegnes da adenomyose). Bindevevsdannelse i endometriose kan føre til en viss skrumpning og muligens kan det se ut som kortere avstand. Endometriose kan sitte i tarmveggen og kan i noen tilfeller påvirke avføringen, men kan neppe gi langvarig forstoppelse. Man kan vanligvis ikke se endometriose ved koloskopi og heller ikke ved CT. MR er bedre undersøkelse, men det må utføres med ‘endometriose-protokoll’.

Endometriose kan gi smerter, spesielt i relasjon til menstruasjonssyklus, spesielt ved eggløsning og før menstruasjon, evt. også ved menstruasjon. Det er eneste forklaring jeg kan komme med. Les mer om endometriose på Lommelegen.

Vennlig hilsen Mette

Endometriose: Symptomer, diagnose og behandling - Lommelegen