Forandringer i bryster skal alltid legeundersøkes, også ved minste usikkerhet

Spørsmål

Jeg lurte på dette med bryster og brystkreft.
Når jeg tar en sånn selv-sjekk av puppene er det akkurat som jeg kjenner noe. Det er litt ømt når jeg tar på og jeg er redd det er brystkreft. Jeg har kjent den rett under brystet på begge bryst og på siden (mot armhulen).
Er litt usikker på om det er kul jeg kjenner. Mamma mener det er kjertler jeg kjenner. Jeg har ganske små pupper.
Jeg har kjent dette flere ganger i mange år.

Jeg oppdaget også noe som ligner litt på blåmerker i brystområdet.
En på hver sin side av brystet (ved armhulen) men det tror jeg er pga bøylen av BH-en som er årsaken.
På venstre side over areola området er det en lyse brun sirkel som er litt vanskelig å se (se bilde). Ligner litt på en føflekk, har det også på andre siden.
Hva er dette?
Som du ser på vedlagt bilde er det også et rødt merke høyr oppe rett ved armhulen, hva kan dette være? Har det noe betydning at jeg har mensen akkurat nå? Er det mer følsom da?
Har bare et tilfelle av brystkreft i familien (søskenbarn), men har andre typer kreft i familien.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Den viktigste opplysningen jeg skal komme med til deg her, er følgende:

Når det gjelder forandringer i brystene, inkl mulige kuler eller hva man måtte kjenne og se, så skal en alltid oppsøke lege, fremfor å spekulere. En skal heller gå ti ganger for mye enn en gang for lite.
Du trenger ikke å være sikker på noe som helst for å oppsøke legen for en slik vurdering, tvert imot: Du skal bare slippe å finne ut av slik, og legens jobb blir å avklare for deg hva det er eller ikke er.

Når det gjelder det du kjenner i brystene dine, som din mor mener er kjertelvev, så er det selvfølgelig aldeles umulig for meg å si noe som helst konkret om hva dette er eller ikke er, uten å kjenne på dette. Din mor kan naturligvis ha rett, men det er jo pr definisjon umulig for meg å si noe om det over nett. Derfor skal du gå til legen din med dette, så får du et klart og sikkert svar på hva det er og ikke er.

Hudforandringer på brystene, inkl blåmerker, er også grunn til å oppsøke lege, med mindre man er skråsikker på hva det skyldes, naturligvis, som en skade e.l.
Du tenker at de blåmerkene du ser kan skyldes bh-bøylen som er årsaken. Det kan naturligvis være en årsak, men igjen så er det som du selvfølgelig forstår, fullstendig umulig å si noe som helst sikkert uten å se dette med egne øyne. Igjen er dette en grunn til å gå til legen for å få det vurdert.

Den lysebrune sirkelen ved areola ser for meg mest ut som en pigmentflekk i huden, uten sammenheng med brystet forøvrig. Men igjen så ber du legen se dette samtidig, når du går til legen med tingene nevnt ovenfor.
Merket oppe ved armhulen kan for meg se mest ut som en blodutredelse, og det kan du selvfølgelig få ved å skumpe borti noe, uten at du husker det. Men ta nå det opp samtidig når du først går til legen.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg noen sikre svar her, men håper samtidig å ha klart å forklare deg hvorfor, og det er at det ikke er mulig å si noe som helst sikkert eller konkret om slike ting, uten å undersøke brystene dine.

Ha det bra.