Født uten livmor

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 23 år, som i 16-årsalderen fikk beskjed om at jeg var født uten livmor. Jeg fikk også vite at det kunne utvikle seg kreft(?!)i underlivet mitt dersom jeg ikke fjernet de kjertelene som ikke hadde utviklet seg til livmor. Ble operert på Kvinneklinikken kort tid etter, men vet ikke om de fjernet eggstokker (eller om jeg hadde det fra før...). Ble satt på Progynova med beskjed om at dette måtte jeg ta resten av livet. Jeg flyttet kort tid etter til en annen landsdel, og prøvde å få litt oppfølging gjennom legene på min nye hjemplass. La på meg masse, men legen min sa at det var bare å fortsette på det jeg hadde fått. Han hentet ikke inn journalen min, og var ikke videre interresert i saken. Jeg tok en avgjørelse selv - og sluttet med progynova. Vekten stabiliserte seg uten at jeg gikk ned i vekt igjen. Har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med legen som opererte med, og fikk for et par år siden beskjed om at hun var pensjonert. Fikk beskjed om å ta kontakt med min allmennlege, og ta det gjennom han. Det jeg lurer på er: -Har mine progynova-frie år gjort noe med kroppen min? - Hvordan kan jeg finne ut om jeg har eggstokker? - Hvilke piller må/kan jeg ta UTEN at jeg legger på meg? - Kan dette ha innvirkning på stoffskiftet mitt? Jeg har vært sexuellt aktiv siden jeg var 18, men har alltid hatt problemer med at skjeden lett blir tørr. Har trodd at dette er et problem enkelte jenter har, og har ikke reflektert veldig over dette.Jeg ble forklart etter operasjonen at dersom jeg sluttet på Progynova kom jeg til å komme i overgangsalderen. Hva tror du? Jeg har så masse jeg lurer på, men hvis du er så snill og svarer meg, eller om andre er i lignende situasjon, så hadde jeg satt veldig stor pris på tilbakemelding.

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

For det første: Jeg antar at du ikke har større risiko for kreft enn andre.

1. Har mine Progynova-frie år gjort noe med kroppen min? -
Svar: Neppe noe avgjørende.

2. Hvordan kan jeg finne ut om jeg har eggstokker? -
Svar: Hvis du nå ikke tar østrogen (Progyniva) kan dette enkelt undersøker med en blodprøve hos legen (undersøkes på FSH, LH, Prolactin (hypofysehormoner), østrogen, progesteron (eggstokkhormoner)

3. Hvilke piller må/kan jeg ta UTEN at jeg legger på meg? -
Svar: Du kunne forsøke en ny p-pille, "Yasmin", som bevarer normal væskeutskillelse.

4. Kan dette ha innvirkning på stoffskiftet mitt?
Svar: Nei
5. Jeg har vært sexuellt aktiv siden jeg var 18, men har alltid hatt problemer med at skjeden lett blir tørr. Har trodd at dette er et problem enkelte jenter har, og har ikke reflektert veldig over dette.
Svar: Dette blir bedre med hormoner, men kan i tillegg bedres med lokalt anvendt østriol (Ovesterin stikkpiller/krem - rseptfritt på apotek)

6. Jeg ble forklart etter operasjonen at dersom jeg sluttet på Progynova kom jeg til å komme i overgangsalderen. Hva tror du?
Svar: Hvis du ikke har fungerende, hormonproduserende eggstokker, er det ensbetydende med situasjonen i overgangsalderen. Da kan det være risiko for utviklling av bl.a. benskjørhet, tynnere slimhinner i underliv, blære og urinrør, m.m.