Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fjerning av polypp på

Spørsmål

Hei! Ved rutineundersøkelse hos fastlege ble det oppdaget en polypp på livmorhalsen. Da jeg skulle fjerne den hos gynekolog, besvimte jeg, ikke så mye pga smertene, tror jeg. Har også hatt blodtrykksfall ved behandling av hemorroider, så det er vel en velkjent reaksjon. Jeg har fått ny time hos samme gynekolog for fjerning av polyppen. Nå har en kollega også har fått konstatert en polypp på livmorhalsen, men hun er henvist til sykehus for å få den fjernet i narkose. Mitt spørsmål er: Hva er kriteriene for denne forskjellen i behandling? Vennlig hilsen C

Kvinne 59
Svar

 Det er to typer av polypper. 

Den ene sitter på livmorhalsen og er godt synlig. Cervixpolypp. Den kan veldig enkelt fjernes ved torkvering, dvs. man dreier den rundt til den løsner. Det tar bare noen sekunder. På samme måte som når man løsner et eple fra stilken på grenen. Det merkes nesten ikke og krever ikke noen form for bedøvelse. Egentlig kunne fastlegen utføre det, så enkelt er det. Noen kvinner er veldig følsomme ved berøring av livmoren, f.eks. ved innsetting av en spiral hvor de kan besvime. Det har ikke noe med engstelse å gjøre, men er en refleks. Jeg har i mitt lange liv som gynekolog aldri opplevet at en slik polypp skulle fjernes i full narkose.

Den andre typen av polypp sitter inne i livmoren 'endometriepolypp- og kan bare ses ved ultralyd. Her må legen innføre et spesielt instrument gjennom livmorhalsen som må blokkes litt opp, og det kan være smertefullt. Man gir enten lokalbedøvelse på livmorhalsen eller en kortvarig narkose. Så det er et større inngrep.

Slike polypper er nesten alltid godartede.

Vennlig hilsen Mette