Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fjerning av livmor.

Spørsmål

Takk for svaret. Man leser mye rart på nettet. Mange påstår at kjeden har blitt kortere etter histerectomi. At de opplever ubehag ved samleie og at sex er ikke det samme lenger. Legene bare ser medisinske grunner, tror jeg, når de stiller en diagnose. Hva skjer etterpå med sexlivet tror ikke de er så opptatt av desverre. Men det finnes mange ulemper med å fjerne livmoren som ingen forteller oss, man blir veldig nervøs av å lese på nett. Mange komplikasjoner som kommer med årene. Da man begynner å angre, jeg hadde valgt å leve med smerter enn å ha som jeg har nå. Før følte meg veldig glag og nå jeg føler at denne operasjonen tok gleden fra meg og det å være kvinne. Selv om jeg har barn og er ferdig med det. Jeg tror noen leger bare tar den letteste utvei med å bare fjerne. I mitt tilfelle jeg angrer fordi det skal ta meg lang tid å venne meg at jeg ikke har livmor lenger. Man blir deprimert av å tenke på det. Jeg burde vente med operasjonen syns jeg siden de gav meg ikke engang informasjon og det er en stor problem når man er ikke informert på forhånd. Da man kunne prøve å finne på andre løsninger. tror du man kan ha en normalt liv igjen etter denne type operasjon? Hilsen fra meg

Kvinne 46
Svar

  

Hvis man blir operert for kreft, så kan skjeden nok bli kortere, men ikke når man fjerner livmoren for godartet lidelse. 

Jeg viser her til en doktorgradsundersøkelse som ganske visst er gjort for ca. 20 år siden, men det er ikke grunn til å tro at det er annerledes i dag. (Med mine kommentarer !).  Gynekologer er opptatt av kvinnens totale situasjon, ikke spesielt av å operere. Vi velger det vi tror er best for kvinnen. Ifølge nevnte undersøkelse har man et bedre liv etter operasjonen. Livmorens eneste rolle er å huse et foster. Jeg håper at du etterhvert kan venne deg til situasjonen og være glad for at du slipper blødninger, smerter og prevensjon.

Vennlig hilsen Mette


Opphav:  Dagens Medisin på nett, 18.12.2001


Kvinner som på grunn av underlivsproblemer har fjernet livmoren opplever stor bedring i livskvalitet etter operasjon

Det viser doktorarbeidet til Toril Rannestad, som disputerer i dag. Hvert år fjerner 4000 norske kvinner livmoren på grunn av underlivsplager. 

Avhandlingen til sykepleier og cand. polit. Torill Rannestad viser at kvinner som lider av godartede gynekologiske problemer har dårligere helse og lavere livskvalitet sammenlignet med kontrollgruppen av friske kvinner. Kvinnene med underlivsplager har smerter, sliter med tretthet, søvnproblemer og urininkontinens. 

Seks måneder etter operasjon, der livmoren fjernes, er imidlertid kvinnenes livskvalitet, helse og symptomer på samme nivå som kontrollgruppen. 

Like mye kvinne
De positive resultatene vedvarer tolv måneder etter operasjon. Undersøkelsen viser at de som opereres ikke ser ut til å få nye problemer som følge av operasjonen. Majoriteten av kvinnene føler seg heller ikke mindre kvinnelige enn før. Førsteamanuensis og overlege Mette H. Moen ved kvinneklinikken på Regionsykehuset i Trondheim er ikke overrasket over resultatene: ‘Vår erfaring er at kvinner med store og plagsomme underlivsproblemer har god effekt av å fjerne livmoren. Smerter og dårlig livskvalitet er også den eneste grunnen til å fjerne livmoren ved godartede lidelser, kommenterer Moen. Hun forteller at noen kvinner er svært engstelige for å miste «kvinneligheten» etter hysterektomi (fjerning av livmor.) Vi forteller dem at så ikke er tilfelle. Hvis kvinnene likevel vegrer seg for operasjon, anbefaler vi heller å prøve andre metoder først, som for eksempel hormonbehandling, lokal behandling av livmorslimhinnen eller hormonspiral, sier Moen. Omkring 4000 kvinner i Norge får hvert år fjernet livmoren på grunn av godartede gynekologiske problemer. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-