Fjerning av en eggstokk og menstruasjon

Spørsmål

Jeg er født 1970 og har for ca 1 mnd siden operert vekk begge eggledere og en eggstokk p.g.a cyster. Alt gikk greit. Nå har jeg fått lett blødning fra skjeden. Det er mindre mengde blod enn hva jeg tidligere vanligvis har hatt ved menstruasjon, men blodet er såvidt jeg kan se likt "det litt slimaktige" blodet som jeg er vant til ved mensen. Det jeg lurer på er om dette er helt normalt, eller om jeg bør ta kontakt med fastlegen? Usikker på om det altså er vanlig med mens når jeg ikke lengre har eggledere og inget egg kommer og ... lar være å feste seg i skjedeveggen. Sagt på en annen måte spør jeg om det er slik at hormonproduksjonen i den eggstokken jeg har igjen, fører til menstruasjon framover mot "naturlig overgangsaldre".

Kvinne 48

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Etter operasjonen har du fortsatt livmor og en eggstokk i behold. Egglederne er fjernet og du kan derfor ikke bli gravid. Den eggstokken du har igjen vil overta funksjonen med modning av egg hver måned og produksjon av normal mengde av hormoner til du kommer i overgangsalder omkring 51-52 år (i gjennomsnitt). I første måned kan være litt kluss med menstruasjonen fordi man fjerner en eggstokk som kanskje er i gang med å forberede til eggløsning. Det kan ta litt tid før den andre har overtatt funksjonen.

Så svar på ditt spørsmål ‘om det er slik at hormonproduksjonen i den eggstokken jeg har igjen, fører til menstruasjon framover mot "naturlig overgangsalder’, så er mitt svar: JA. Og det er ingen grunn til å konsultere fastlegen.

Vennlig hilsen Mette

PS en liten misforståelse. Egget fester seg ikke i skjedeveggen. Et befruktet egg fester seg i livmorslimhinnen, på innsiden av livmoren. Etter at egglederne er fjernet faller egget ut i bukhulen og går til grunne her.  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-