Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fjernet hormonspiral for to måneder siden og har ikke fått menstruasjon tilbake. Er det normalt?

Spørsmål

Hei Mette, Jeg fikk satt inn hormonspiral noen måneder etter fødsel i mai 2019 og etter ca 1,5 år med en del bivirkninger bestemte jeg meg for å fjerne denne (og heller vurdere andre prevensjonsmidler). Nå har det gått 2 mnd etter fjerning og jeg har ikke fått menstruasjonen tilbake. Nå forsvant mensen helt mens jeg hadde spiralen, men jeg synes det er rart at jeg fortsatt ikke har fått den tilbake. Hva er «vanlig» i disse tilfellene og hva anbefaler du at jeg gjør videre?

Kvinne 35
Svar

  

Hormonspiralen virker hovedsakelig ved å påvirke livmorslimhinnen så den blir tynnere og gir mindre blødning hos de fleste brukere, ca 20% blir helt blødningsfri. Hos ca 10% kan hormonspiralen i tillegg hindre eggløsning. 

Når spiralen fjernes, er effekten borte i løpet av en ukes tid, og livmorslimhinnen vil bygge seg opp som det skjer i en vanlig syklus og menstruasjon vil komme i løpet av en måneds tid. Det er beskrevet at 20% kan oppleve fravær av menstruasjon, men etter 3 måneder er syklus vanligvis normalisert. Bruk av hormonspiral påvirker ikke fremtidig fruktbarhet. (Kilde: Relis)

Først og fremst bør du sjekke for graviditet, men det har du kanskje allerede gjort? Hvis testen er negativ, ser du det an i minst 3 måneder, før du søker lege. De vanligste årsaker til fravær av menstruasjon i din alder er:

  • Vanligste årsak til fravær av menstruasjon (når graviditet utelukkes) er tilstanden PCOS hvor det kan være manglende eller sjelden eggløsning og unormal hormonbalanse, iblant forhøyet verdi av mannlig hormon. Overvekt kan fremprovosere PCOS
  • Hypofysen, styringsorganet for hormonproduksjon, kan være satt ut av spill, f.eks. ved intens trening og/eller slanking.
  • Hos 1% av alle kvinner kan eggstokkene svikte før 40 års alderen, altså en slags tidlig overgangsalder.

Det er på nåværende tidspunkt alt for tidlig å tenke på at noe er unormalt hos deg. Se det an minst ca 3 måneder. Ved hjelp av en blodprøve hvor man måler hormonene: østradiol, FSH, LH , prolaktin og TSH (evt også testosteron og SHBG ved mistanke om PCOS) kan man avklare hva som er årsak til bortfall av menstruasjon (amenore).


Vennlig hilsen Mette


 Kilde: Infertilitet som følge av hormonspiral? (relis.no)