Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fikk plutselig en øm kul i et bryst

Spørsmål

Hei! Jeg har en smertefull, øm, kul i høyre bryst. Den dukket plutselig opp i dag. Er 1-2 cm. Ikke veldig definert. Vond da bh- kant presser mot den. Er 45 år, ikke overvektig, ikke ammende. Ikke brystkreft i familien. Hva kan det være? Bør jeg oppsøke lege raskt? Er på ferie i 10 dager.

Kvinne 45
Svar

Hei.


En kul i et bryst kan være forskjellige ting: kreft, godartet svulst, betennelse / byll. En kreftsvulst vil vokse sakte og jevnt og ikke oppstå plutselig, mens en infeksjon oppstår mye raskere og gjør som hovedregel mye mer vondt. Derfor klinger jo dette i første omgang mest i retning av en betennelse eller byll. Det kan raskt bli betydelige vondere, og kulen kan bli merkbart større fra dag til dag, og det kan bli rødt og varmt i huden over kulen, da er det rimelig sikkert en betennelse / byll. Og går det videre, kan en få feber og nedsatt almentilstand osv. Slike ting behandles effektivt med antibiotika. Så hvis vi tenker at dette er mest sannsynlig en infeksjon, og du får styrket din mistanke om dette ut fra informasjonen her, så bør du jo ha lav terskel for å gå til lege der du er nå, for å få igangsatt antibiotikakur, og bli raskt bedre.


Hvis vi imidlertid tenker worst case, altså en svulst, så har det ingen praktisk betydning om du oppsøker lege nå på ferie eller når du kommer hjem om ti dager, fordi da har den vært der lenge allerede. Du forteller imidlertid at kulen dukket plutselig opp, og det taler jo helt klart imot svulst, med et lite teoretisk forbehold om at den kan ha vært der uten at du har merket den, og merket du den plutselig nå, fordi den ble vond. Når jeg sier dette, er det ikke fordi jeg tror at dette er kreft, naturligvis, men for å tenke høyt omkring dette, og gi deg så grundig som mulig informasjon om hva du bør foreta deg nå, jfr ditt spørsmål om du bør oppsøke lege med en gang eller ikke.


Håper det var greit og informativt svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-