Et sår på den ytre kjønnsleppe

Spørsmål

Hei,

Jeg er litt bekymret for et sår som dukker opp på den øvre delen av ytre kjønnsleppe hver måned når jeg skal ha menstruasjon. Jeg sjekket såret hos legen, som sa at det så ut som en liten infeksjon pga. intimbarbering og at vi kunne fastslå at det ikke er herpes. Det ble ikke tatt noen prøver.

Det som forundrer meg er jo at denne kulen/ såret kommer tilbake hver måned på samme tid. (I seks mnd). Da er det jo nødt til å ligge noe latent? Det kan virke som at det trigges av at jeg barberer meg rett før forventet menstruasjon. Eneste jeg kan tenke på som en quick fix er rett og slett å la være å barbere der nede rett før jeg skal ha menstruasjon, jeg er bare bekymret for at det er herpes. Det starter som to små sår, så blir det til en hard kul som væsker litt og så forsvinner den av seg selv etter ca 3 dager. Har ikke feber og er i normal form når disse sårene dukker opp. Det er heller ikke smertefullt. Det dukker kun opp rundt forventet menstruasjon og ikke ellers i måneden når jeg barberer meg.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sår på eller i nærheten av kjønnsorganene kan enkelt deles i to grupper;- de som har noe med sex å gjøre og de som ikke har det. I den siste gruppen er det mange forskjellige, men felles for dem er at de er temmelig sjeldne. Sår som har å gjøre med seksuell kontakt er derimot nokså hyppige. Av den siste gruppen så finnes det bl.a. noe som kalles aftøse sår og de kan dukke opp med mellomrom. Når det gjelder sår som har noe å gjøre med sex så har vi de senere år sett en økning av syfilis og denne tilstanden pleier å debutere med ett eller flere sår nedentil som vanligvis står nokså lenge før de går bort av seg selv. I senere stadier av sykdommen kan sårene komme tilbake. Imidlertid er syfilis en sjelden sykdom blant heteroseksuelle. Den andre tilstanden som derimot ofte sees er herpes, den tilstanden legen din antar at du ikke har. Ut fra bildet som er vedlagt brevet ditt kan herpes ikke utelukkes. Siden du også du forteller at såret bruker å variere i takt med menstruasjonen din så styrker det en antagelse om at dette kan være en herpes.

Det blir således viktig at det blir tatt prøve av såret ditt for å kunne stille riktig diagnose. Herpesdiagnostikk består av en prøve av sårvæsken som sendes til laboratoriet. Der kan de påvise eventuelt herpesvirus i sårvæsken. Prøven er veldig enkel og ikke noe å grue seg til, den består av at en vattpinne forsiktig henter opp litt væske fra såret og derpå sendes i et lite rør som er laget for akkurat dette. Dette medfører at man må ha et forholdsvis ferskt sår for at denne prøven skal kunne gjennomføres. Diagnosen aftøse sår kan være litt vanskelig og ofte må man til en spesialist i hudsykdommer for å utrede om såret ditt kan være et slikt. Ta kontakt med fastlegen din eller noen annen lege som har erfaring med tilstander nedentil og be om at du får komme på kontoret i forbindelse med at såret er ferskt, dvs. enten dagen utbruddet har kommet eller en av de første dagene deretter slik at en herpesprøve kan bli tatt. Som du skriver så er det sikkert klokt å være tilbakeholdende med barbering inntil årsaken til sårene dine er brakt på det rene. Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn