Er det nødvendig med prevensjon når man er 53 år?

Spørsmål

Hei!
Eg er en kvinne på 53 år. Innleder nå et nytt forhold til en mann, og har vært uten i ca 5 år. I mellomtida har eg begynt å miste menustrasjonen. Hadde mens i fjor høst. Så begynte det på igjen ved jonsok, og nå i august. Eg har nå også fått påvist Leidenmutasjon, som gjør fare for blodpropp ved 5-10 ganger høgre. Man bør da helst ikkje bruke P-piller. Eg har 2 barn. Tenker eg ikkje er særlig fruktbar lengre, men man vet jo aldri. Ka vil du råde meg til?

Svar

Hei,
Gratulerer med nytt forhold. Sannsynligheten for at du skal være "uheldig" og bli gravid er minimal. Det at menstruasjonen kommer sjeldnere for etterhvert å opphøre er det vanlige. Jeg er enig med deg at p-piller ikke er et godt alternativ. Spørsmålet er om du trenger prevensjon i det hele tatt. Det jeg pleier å gjøre er å undersøke eggstokkene nøye ved hjelp av ultralyd for å se om det er tegn til aktivitet. Dersom jeg ikke blir overbevist under ultralydundersøkelsen bestiller jeg blodprøver i tillegg for å vurdere om det er nødvendig med prevensjon.
Jeg skjønner du ønsker å være på den sikre siden. Dersom det er greit for deg å komme til gynekolog kan du be om en vurdering hos han eller henne. Alternativ nummer to kan være du hører om ikke din fastlege kan ta en blodprøve for å kartlegge din hormonsituasjon. Det holder ofte med følgende prøver: FSH, LH og Østradiol. Et tredje alternativ kan jo også være å sette inn en spiral som du bare beholder et år eller to, til du garantert er ferdig med overgangsalderen, dette kan gjøres enten hos fastlege eller hos gynekolog.
Du løper definitivt ingen stor risiko ved å bare "la det stå til", men dersom det kjennes best å være 101 % sikker anbefaler jeg enten fastlege eller gynekolog.
Vi er ofte litt forsiktige med å garantere noe, selv om vi snakker promille og ikke prosenter.

Jeg er klar over at dette ikke blir et sånt klart JA eller NEI svar, men håper det var litt til hjelp for finne ut hva som blir best for deg.