Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endometriose eller adenomyose?

Spørsmål

Fra aller flrste dag i aller første menstruasjon har jeg vært plaget med sterke menstruasjonssmerter. Smertene var intense og kunne vare hele første dagen hver syklus. Det føltes som om hele livmor stod i spenn. Man kunne fysisk se at magen hadde spent seg sammen og det var som en hard klump regio livmoren. Flere ganger ble jeg kaldsvette og besvimte av smertene. Nå etter å ha født 3 barn, har disse kraftige menstruasjonssmerter avtatt betraktelig. Men jeg blør nå utrolig mye. De første 2-3 dagene i syklusen må jeg gå med nattbind dag og natt, og bytte annenhver time. I tillegg er det utrolig ømt regio livmorhalsen(?). Dette gjør at enhver luftpassasje i tarmene som «kommer bort i» livmoren, kjennes som et knivstikk. Og ved avføring hvor tarmene dytter borti livmoren, er det så smertefullt at det kjennes ut som om noen skjærer med opp med kniv innvendig. Og visse sittestillingen som legger press på livmor gjør vondt. Disse intense smertene er bare når noe kommer borti livmoren. Men de er så kraftige at jeg kaldsvetter og besvimer. Har vært hos gynekolog. Hun sier at alt ser normalt ut. Og hun anbefaler med spiral for å minske blødningene. Er dette normalt? Kan det være endometriose eller liknende? Tror du spiral vil hjelpe? Hvilken spiral gir minst bivirkninger?

Svar

Jeg svarer på dine spørsmål angående mulig/sannsynlig årsak til smertefulle og rikelige menstruasjoner samt smerter ved avføring.


  • Er dette normalt? Nei, så klart er det ikke normalt med så store smerter. 
  • Kan det være endometriose eller liknende? Ja, det kan være endometriose som er livmorslimhinne plassert utenfor livmoren, evt. varianten adenomyose hvor det er livmorslimhinne inne i muskellaget i livmoren. Det kan også være endometriose mellom livmor og tarm (rektovaginal endometriose) som kan forklare symptomene fra tarmen. Det er typisk at symptomene er størst omkring menstruasjonen. Det kan være vanskelig å stille diagnosen endometriose/adenomyose ved en vanlig gynekologiske undersøkelse med ultralyd. Som regel må det utføres laparoskopi (kikkhullsoperasjon) for å diagnostisere endometriose. MR undersøkelse kan være nødvendig for å diagnostisere adenomyose eller rektovaginal endometriose 
  • Tror du spiral vil hjelpe? Ja, det tror jeg absolutt. Hormonspiral kan både redusere rikelige blødinger som ofte ses ved adenomyose og den kan redusere smerter. 
  • Hvilken spiral gir minst bivirkninger? Det er hormonspiral (med hormoner gestagen), du bør få innsatt. Jeg foreslår den sterkeste, Mirena, det er 25% sjanse for at den stopper menstruasjonen helt og ca 80% sjanse for mindre blødning. Bivirkningen er at det ofte, spesielt i starten, kommer uforutsigelige blødninger, men mindre blødning. Ellers er det sjelden bivirkninger med hormonspiral fordi hormoneffekten hovedsakelig er inne i livmoren. 

Alternativ til hormonspiral er behandling med p-pille uten pause eller gestagenbehandling i form av tabletter, p-stav eller p-sprøyte. Hvis intet annet hjelper, kan man selvsagt fjerne livmoren, men la eggstokkene bli tilbake, så hormonproduksjonen er intakt. Valg av behandling kan avhenge av din alder og om du fortsatt har barneønske. (Du har ikke opplyst om din alder)


Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-