Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En polypp som forsvant

Spørsmål

Hei. Jeg var i på sykehus i går og skulle fjerne en polypp fra livmora og skulle brennes slimhinne også. Men etter operasjonen kom lege til meg og sa at polyppen var forsvunnet av seg selv og at slimhinnet er ikke brennet likevel. Alt så bra ut i livmor og så har de tatt vevsprøver. Hvordan dette er mulig? Er det normalt at polyppen blir borte av seg selv? Tok celleprøve september 2017 som visste seg å være normal, men hvorfor de tok likevel vevsprøver og hvor tar man vevsprøver nedentil? Hvor lang tid må jeg vente med å få svar om disse vevsprøvene? September 2017 tok gynekologen også biopsi fra polyppen og fikk svar at de har funnet godartet svulst? Jeg er rett og slett forvirret nå og redd at har jeg kreft eller annen alvorlig sykdom nedentil. Min søster hadde livmorhalskreft og måtte fjerne livmor og ble heldigvis frisk. Ellers har vi ikke noe kreft tilfeller i familien. Jeg bruker ingen prevensjon, har ikke brukt de siste 20år faktisk.

Svar

Hei.

Du spør hvordan det er mulig at polyppen har forsvunnet. Det kan jeg ikke svare deg på, og det er ikke sikkert at der finnes noe svar på dette heller, -slik som med så mye annet i kroppen. Men her er et viktig poeng: Du trenger faktisk ikke å vite hvordan den har forsvunnet (selv om det selvfølgelig vekker nysjerrigheten), for det eneste som betyr noe i praksis, er at du ikke har den lenger, og derfor kan og skal den heller ikke fjernes naturligvis. Hvorfor- og hvordan-spørsmål er ikke nødvendigvis de viktigste spørsmål når det gjelder kropp og helse.
Det viktige er å vite hva man har eller ikke har, f.eks. godartet eller ondartet svulst. Og du har jo ingen av delene, har du nå blitt fortalt. Mer enn det trenger du ikke å vite.

Celleprøver taes fra livmorhalsen. Du har nå tatt vevsprøver, men du har ikke blitt fortalt hvor vevsprøvene er tatt fra. Det kan ikke jeg heller svare deg på, naturligvis, men jeg kan kanskje anta at det er fra livmorslimhinnen? Dette spørsmålet finnes det imidlertid et enkelt og greit svar på, og det kan du f.eks. få fra fastlegen din, som mottar epikrisen fra sykehuset, hvor dette står beskrevet og forklart. Jeg synes du skal gå gjennom denne epikrisen, siden du har så mange spørsmål om undersøkelsen du var på, og siden du ikke har fått god nok informasjon på sykehuset.

Svaret på vevsprøver kommer nok i løpet av ikke så lang tid, kanskje noen uker.

Du sier at du er redd for at du har kreft nå. Det som kan sies om dette, er at der faktisk ikke finnes noe som helst informasjon av noe slag, som antyder eller gir mistanke om dette. Jeg vet derfor ikke helt hvorfor du tenker på kreft?
Du har jo akkurat gjennomgått en gynekologisk undersøkelse, uten at man fant noe som helst tegn til sykdom av noe slag. Det er det som er fakta her.
Få detaljene i dette, ved gå gjennom epikrisen med fastlegen din, så er nok det med å dempe din kreftangst.

Det er jo ikke slik at man f.eks. har funnet en svulst av noe slag, eller noe annet som har gitt mistanke om kreft. En har funnet ingenting, faktisk. Det gir ingen kreftmistanke, naturligvis.

Håper at informasjonen her er til nytte for deg. Følg rådet om å få gått gjennom epikrisen fra sykehuset med fastlegen din, det er åpenbart viktig for det.
Ha det bra.