Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggstokk-cyste

Spørsmål

Hei, Jeg har fått et betryggende svar av deg før som hjalp meg mye. Jeg har siden sist fått vite at blodprøvene jeg tok for 3 mnd siden var normale (kreftmarkører). Jeg var i dag tilbake til 3 mnds kontroll for å se om cysten hadde vokst da jeg ikke turte annet siden gynekologen sa jeg skulle det. Cysten var samme størrelse (3 cm) , og gynekolog sendte meg på ny for å ta nye blodprøver og satt meg opp på ny kontroll om 3 mnd. Du ba meg sist om å spørre gynekologen min om hvorfor jeg skulle kontrolleres. Jeg har ikke turt å gjøre dette, vil ikke være "vanskelig." Jeg sier til henne at jeg blir redd og nervøs, og at kontrollene er belastende. Hun sier at jeg ikke trenger å bli bekymret, og at det ser fint ut, og at hun ikke har funnet noe urovekkende, men at de må sjekke om cysten forsvinner eller ikke blir større. Hun sier det dummeste jeg kan gjøre er å ikke gjøre noe og å ikke bry meg om det. Jeg spurte om hvor lenge jeg måtte kontrolleres, hun sa det var vanlig et år om ikke cysten forsvinner, og deretter lenger intervall mellom kontrollene. Er det vanlig at cysten ikke forsvinner og at den er samme størrelse nå som for tre mnd siden? Kan det være indikasjon på at noe er feil; det at den ikke forsvinner? Du sa at det ikke er vanlig å følge opp cyster under 4 cm, så jeg blir forvirret hvorfor min gynegolog gjøre det når hun sier at hun ikke ser noe annet galt. Nå er jeg igjen redd for at de nye blodprøvene som var fine for 3 mnd siden nå ikke er fine lenger. Er det sannsynlig? Hva skal jeg gjøre nå? Det henger over meg disse kontrollene, og når du sier at jeg ikke trenger kontrolleres, og hun sier at jeg må følges opp så blir jeg usikker. Jeg vil jo at du skal ha rett selvsagt. Jeg har vondt i magen og blir redd selv om gynekologen sier jeg ikke trenger å bli bekymret. Håper du kan beroe meg slik som sist, for du hjalp meg mye.

Kvinne 41
Svar

  

Det er litt vanskelig for meg å gjette hvorfor gynekologen ikke følger de regler som er satt opp fra Norsk Gynekologisk forening ang cyster. I Veileder i gynekologi 2015 står helt klart at hos kvinner før overgangsalderen skal cyster <4 cm ikke følges opp, og det skal ikke tas blodprøve.

Ved livmorhalskreft anbefales screening fordi man vet at cellene forandrer seg gradvis gjennom forstadier til kreft, og da kan man behandle før det har blitt til kreft.

Noe tilsvarende kjennes ikke for eggstokkreft, at cyster utvikler seg fra å være godartet til å bli ondartet, og derfor anbefales ultralydscreening ikke. Man vet at det vil skape uro og engstelse, og at det kan medføre unødvendige operasjoner.

Kan du ikke nevne for gynekologen at du har hørt at cyster under 4 cm ikke skal kontrolleres, og at du lurer på om det er noe spesielt ved din cyste?

Til dine spørsmål:

· Er det vanlig at cysten ikke forsvinner og at den er samme størrelse nå som for tre mnd siden? Svar: ja, det forekommer hos ca 30%

· Kan det være indikasjon på at noe er feil; det at den ikke forsvinner? Svar: hvis du med feil mener at det kan være noe ondartet, så er den risiko meget, meget liten. 

· Nå er jeg igjen redd for at de nye blodprøvene som var fine for 3 mnd siden nå ikke er fine lenger. Er det sannsynlig? Svar: hvis cysten ikke har endret seg, så er det lite sannsynlig at prøvene ikke er fine

· Hva skal jeg gjøre nå? Svar: Hvis du ikke har så mye tillit til din gynekolog at du kan snakke om din usikkerhet og bekymring, så kan du jo prøve å få ny vurdering hos en annen gynekolog. Du kan oppsøke gynekolog uten henvisning, men må betale noe mer, kanskje 1500 kr?

· Det henger over meg disse kontrollene, og når du sier at jeg ikke trenger kontrolleres, og hun sier at jeg må følges opp så blir jeg usikker. Jeg vil jo at du skal ha rett selvsagt. Jeg har vondt i magen og blir redd selv om gynekologen sier jeg ikke trenger å bli bekymret. Håper du kan beroe meg slik som sist, for du hjalp meg mye Kommentar: Det kan jo være at din gynekolog husker feil, for hos kvinner etter overgangsalderen kontrollerer man cyster som er 2-5 cm, men hvis de er uendret etter ett år, så avsluttes kontrollen.

Er det mulighet for at du kan få bilde av cysten og/eller journalutskrift?

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-