Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eggløsningssmerter

Spørsmål

Min mann og jeg prøver å bli gravide. Jeg sluttet med p-pillen for ca et halvt årsiden, etter nærmere åtte år på pillen. Før pillen, har jeg hatt regelmessig mens med syklus på 29-30 dager. Etter at jeg sluttet med pillen har jeg hatt en syklus på nøyaktig 28 dager, nærmest på timen, med unntak av forrige mens, som kom på dag 31. Dette var svært overraskende, og selvsagt skuffende. Denne menstruasjonen var uvanlig kraftig de to første dagene, og jeg lurte på om det kan ha vært snakk om en tidlig abort. Uansett er jeg nå litt fortvilet, ettersom det blir vanskeligere for meg å beregne eggløsning. Skal jeg nå regne med at jeg går tilbake til "vanlige" 28 dager, eller kan jeg forvente stor variasjon fremover?

Etter at jeg sluttet med pillen har jeg rundt eggløsningstidspunktet (12-14 dager før neste mens) fått smerter/stikking (som et kraftlig "hold" ved trening) hhv. annenhver gang på høyre og venstre side. Denne smerten varer fra en til fire dager. Smerten er ikke av en slik art at jeg får problemer med vanlige gjøremål, men den er svært merkbar. Betyr dette at jeg har eggløsning, eller kan det være noe annet? Hvorfor varer i såfall smerten såpass lenge. Når i løpet av denne smerteperioden vil det være mest gunstig å ha sex med tanke på befruktning, dersom den angir eggløsning?

Er allergimedisiner (zyrtec) ufarlig å ta når man er gravid?

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Det er god mulig at du har gjennomgått en veldig tidlig abort denne gangen menstruasjonen din kom litt forsinket og var kraftigere enn vanlig.
Hvis du alltid har hatt en regelmessig menstruasjonssyklus vil den sikkert kommer tilbake etter en eller to perioder. Det bør egentlig ikke være store variasjoner fremover.

Smertene du skisserer er veldig god forenlig med eggløsningssmerter.
Før eggløsningen kan eggsekken som ligger omkring egget vokser til en follikel på flere centimeter, altså en slags cyste. Denne cysten kan gi ubehag pga. størrelsen. Ved eggløsningen brister den delvis med en blødning ut i bukhulen. Dette kan være smertefullt og kan varer noen timer opptil noen dager, helt forskjellig og avhengig av hvor stort follikelen eller blødningen har vært.

Egget lever 24 timer og sædcellene 3-5 dager. Det beste befruktningsperiode er altså 3 dager før til 1 dag etter eggløsningen. Ved en menstruasjonssyklus på 28 dager og eggløsning på ca. 14. dag, er det mest gunstig mellom 11. og 15 syklusdag.
I smerteperioden din vil det være mest gunstig å ha sex helt i begynnelsen (1./2. dag), fordi da har du sannsynlig eggløsningen..

Zyrtec bør helst ikke brukes i graviditeten, fordi det foreligger bare lite dokumentasjon om virkningen hos fosteret.
I svangerskapet kan du bruke allergimedisiner som inneholder Dexklorfenamin. De heter for eksempel Phenamin eller Polaramin. Dette bør du oppta med legen din.

Håper dette var til hjelp og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-