Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diffuse symptomer fra mage og underliv.

Spørsmål

Kvinne 53, blodprøve kan tyde på begynnende overgangsalder, bare ene prøven viste det. Uregm.blødninger, men er så lite at det vises kun på dopapiret.Aldri hatt mens, siden jeg bruker hormonspiral. Nettopp tatt celleprøve, som var fin. Har nå fått en tyngdefølelse ned mot midten av underlivet, med ømhet mot begge sidene (eggstokkene?) Dette kommer og går i løpet av dagen. Tyngdefølelsen har avtatt noe i løpet av 3-4 dager. Har alltid hatt cyster på eggstokkene, som de har fulgt opp, inntil des.2017. de vokste ikke noe særlig, og oppfølging ble stanset. Det er også en ømhet over korsryggen, denne ømheten flytter seg noen ganger oppover ryggen, og noen ganger ut i sidene i ryggen. Av og til en kriblende følelse, som noe som rører på seg. Har etterhvert fått en slags følelse av oppfylthet i magen også. Noen ganger øm i magesekk, mens noen ganger ingen symptomer. Tatt helicob.test før jul, som viste ingen tegn. Føler også en svak kvalme, og svak hodepine. Kommer og går. Hatt ofte vannlating, men dette har bedret seg noe. Noe luftavgang før jeg står opp, og da er det dobesøk. Symptomene har oppstått for ei uke siden. Ingen smerter på natta, og ved middagshvile. Kommer etter at jeg står opp. Har hormonspiral, som har sittet inne i 9 år. Lege sier den skal stå til ovg.ald. Utflod noen ganger, som er mørk med stram lukt.Av og til kløe. Har hatt hårtap i 5 år. Ser jeg går ned i vekt av dette. Formen er god, ute på turer med hunden, og er på jobb, selvom jeg har litt kvalme. Er alt dette overgangsalder, eller muskulært, eller cyster som vokser. Jeg er redd det er noe mer alvorlig, og kjenner at psyken holder på å ta meg. Legen mente jeg ikke skulle uroe meg, siden celleprøven var fin, men det klarer jeg ikke gjøre. Hva mener du om disse plagene?

Kvinne 53
Svar

  

Du har det man betegner som ‘ukarakteristiske’ symptomer som ikke peker på noen bestemt diagnose, men det er ikke symptomer som er relatert til overgangsalder eller til muskler. Små cyster på eggstokkene-som er vanlige med hormonspiral- gir heller ikke slike symptomer.

Jeg merker meg følgende symptomer: tyngdefølelse, oppfylthet, hyppig vannlatning og vekttap. Hver for seg ‘uspesifikke’, men til sammen kan de skyldes en svulst (tumor) på eggstokk som kan være både godartet og ondartet. Celleprøven du har tatt sier noe om livmorhalsen, men avslører ikke unormale forhold ved eggstokkene.

Jeg mener du skal ta kontakt med din fastlege og be om henvisning til gynekolog som med ultralyd raskt kan undersøke forholdene ved eggstokkene. Du bør bestille time fortest mulig så du får det avklart.

Det er ikke for å skremme deg, at jeg er så direkte, men vi leger må forholde oss til det som er alvorligste mulighet og legge plan etter det. 

Jeg håper at du raskt får en avklaring.

Vennlig hilsen Mette