Deodorant og brystkreft

Spørsmål

Jeg har et spørsmål om forskning på kreft:
Jeg leste nylig at det er funnet spor av deodrant i kreftsvulstene til kvinner med brystfreft. Men det stod ikke noe om hvilke stoffer det var snakk om, og dette lurte jeg på om dere kan finne ut for meg? Det er nemlig endel brystkreft blandt kvinnene i min familie, og om jeg ikke tenker mye på dette, vil jeg gjøre det jeg kan for å forebygge. Visste jeg hvilke stoffer i deodrant som kan være farlig, ville det gå an å se etter disse og unngå dem.

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er det noe uenighet om - og noen kaller det bare et seiglivet internettrykte - noe jeg også er tilbøyelig til å tro.

Det hevdes at stoffet parabens kan være medvirkende i utviklingen av brystkreft - men her er det nok mye forskning som må gjøres før man sikkert kan be- eller avkrefte en slik sammenheng.

Her er noen linker som viser hvor stor uenighet det er på dette feltet:
http://www.siste.no/utenriks/article854037.ece
http://www.dagbladet.no/dinside/2002/10/16/351416.html
http://nrk.no/nyheter/utenriks/3420378.html

Det er nok vanskelig å gjøre studier som eliminerer alle andre forhold som kan føre til brystkreft - og deodorantbruk er nok ikke noen vanlig årsak til brystkreft uansett. Men man vet aldri innen medisinen - sammenhenger kan dukke opp som man ikke trodde var mulig noen år tidligere.

Svaret på spørsmålet ditt er imidlertid at stoffet det er fokusert på heter parabens, men disse sammenhengene er ikke foreløpig noen sikre medisinske sannheter.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn