Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Decidual cast: Livmorslimhinnen kommer ut

Spørsmål

Hei! Siste menstruasjon var uvanlig frå første dråpe. Fargen var tydeleg mørk brun, ikkje raud og raud-svart slik friskt blod er. Det lukta råttent, og det plaga meg fordi eg kjende lukta heile dagen. Eg er kjent med fiskelukta som kan kome ved BV, og det lukta ikkje sånn. Meir søtlig, og litt som krabbe. Eg var veldig kvalm, kan hende pga lukta. Det kom også ut diverse som ligna på klumpar av hud- og muskelvev saman med beige-brunt slim. Det siste som kom ut to dagar etter menstruasjonen var slutt, kunne ligne på eit foster, slik det ser ut tidleg i forløpet. Det rare er at mannen min er sterilisert, og har nylig tatt ny prøve som bekrefter at ingenting lever der. Etter som eg ikkje har vore med andre dei siste 17 åra, kan eg ikkje ha vore gravid. I så fall er det restar frå før sterilisering for 5 år sidan. Eg har hjerteforma livmor og har difor hatt utskraping ved MA to gonger før vi fekk barn, og medisinsk abort var ikkje vellukka. Slik sett kan det tenkjast at det har vore der lenge, men rart om det har vore restar der i fem år. Eg hadde cyster på eggstokkene sett på UL for fire år sidan. Den eine var borte like etter. I vinter hadde eg to kraftige menstruasjoner med to vekers mellomrom. I april hadde eg ein kraftig menstruasjon som også hadde med seg hud/vev. Negativ graviditetstest. Eg var til legevakt etter det siste som kom ut. Ikkje leukocyttar eller unormal CRP. Tok prøve for klamydia, ikkje fått svar, men det er usannsynlig etter mitt skjønn. Har fått tre barn. Ventar no på time hos gyn. pol, men kjenner at dette plagar meg veldig. Vi var i Kroatia for ein månad sidan, og bada i hav og basseng. Har siste tida vore stiv nederst i ryggen og hatt muskelvondt. Smerter og låsning på høgre side av bekkenet. Betre ved kiropraktorbehandling. Kjenner noko som lignar ligamentsmerter eller lette menssmerter, og har gjort det til ulike tider i syklusen siste månadane. Kan stikke litt i urinrøret av og til. Ikkje uvi. Har du ei forklaring på dette?

Kvinne 40
Svar

  

Etter beskrivelsen og tilsendt bilder er det du har opplevet ‘decidual cast’ hvor hele livmorslimhinnen ved menstruasjon avstøtes som en sammenhengende klump, ofte med samme form som livmorhulen (hjerteformet hos deg). Det kan være ledsaget av smerter og omtales da som ‘membranøs dysmenore’. (Dysmenore betyr menstruasjonssmerter). Det forekommer sjelden, ofte i forbindelse med p-piller eller annen hormonell prevensjon, men også spontant som hos deg. Det er helt ufarlig. Jeg foreslår at du tar klumpen med til legen som kan sende til mikroskopisk undersøkelse. Den bør oppbevares i formalin som kan kjøpes på apoteket. Det er altså ikke noe du skal bekymre deg for, det har ingen videre betydning. Jeg tror ikke man finner noe hos gynekologen, men det kan kanskje berolige deg å få en sjekk?

Cyster på eggstokkene har ikke relasjon til dette, de kommer og forsvinner, i de fleste tilfeller. Det er et resultat av at eggstokkene arbeider med eggmodning hvor det omkring egget dannes et væskerom (cyste) som kan bli noen cm. Ved eggløsning vil cysten som regel tømmes.

Stivhet i ryggen, læsningssymptomer og ‘lette menssmerter’ har jeg ingen forklaring på, men ser at du får medisin for muskelspenninger. Kanskje det er en sammenheng her?

Vennlig hilsen Mette