Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

De fruktbare dager

Spørsmål

Hei. Er 30 år og prøver å bli gravid. Samboer: snart 31. Vært sammen i 10 år. Fakta om oss/meg: begge ikke-røykere, friske og sunne, trener en del. Meg: sykluser på mellom 22-29 dager, men aldri mer enn 2-3 d. mellom hver mnd. Per aug. 2018: normal celleprøve og Ul hos gynekolog: fine eggstokker, eggledere og slimhinner. Vi har prøvd noen få sykluser, men har mest sannsynlig bommet. Stemmer følgende: bekrefter alltid temp.skifte etterfulgt av stabilt høyere temp. i 13-14 dager før mensen, at eggløsning har skjedd? Vil temperaturmåling og eggløsningstester, samt en liten sjekk av utfloden kunne forutsi og bekrefte eggløsning? Ettersom jeg ikke får mensen på akkurat samme dag ønsker jeg å vite om mine fakta stemmer? Har lest noen studier, og ser at økning av hormonet LH er det som viser seg å være mest presist, og at temperaturskifte kan skje/skjer 2 dager etter at eggløsning har skjedd. Min mor var i overgangsalderen rundt 53-54 år. Hilsen en som ikke stresser, men synes dette er utrolig spennende og lærerikt.

Kvinne 30
Svar

Fakta: Sjansen for å bli vellykket gravid når kvinnen er 30 år er ca. 17% per måned. Så det går ikke så lett som man kanskje tror. 

Eggløsningsslim kommer noen dager før eggløsningen. 

Eggløsningstester registrerer øking av LH som skjer rett før eggløsningen.

Temperaturøkning på noen streker er tegn på at eggløsning har funnet sted. 

De fruktbare dager er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen som igjen er ca. to uker før neste menstruasjon. Ved samleie 2-3 ganger i uken vil man treffe de fruktbare dager. 

Lykke til, vennlig hilsen Mette