Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyster på livmorhalsen og tilbakevendende sopp

Spørsmål

Hei! To problemer: 1. Jeg har to små glatte klumper på livmorhalsen. Leste det kan være polypper og jeg ble livredd, fordi det sto at det kan føre til barnløshet og spontanaborter. Er snart 29 år og dessverre singel, og er livredd for at jeg har noe som gjør det problematisk for meg å få barn den dagen jeg er så heldig at jeg kan prøve å bli gravid. - Høres det ut som polypper? Eller hva annet kan det være? - Hva skal jeg gjøre med dette? - Vil polypper (eller om det er noe annet) føre til problemer med å få barn? - Vil det bedre seg om jeg går fra Microgynon til Loette, siden det er mindre østrogen i Loette? - Må de fjernes? Hvordan? Har hatt dem så lenge jeg kan huske. Ingen gynekologer har påpekt problemer med det. 2. Sliter ekstremt med jevnlige soppinfeksjoner i skjeden, gjort det i 6 år. Har gått på uttallige behandlinger før (pga vestibulitt og vaginisme bør jeg begrense det, fordi det forverrer plagene mine), bruker kun intimolje, bomullstruse, har svært sjelden sex (og selvsagt med kondom), får i meg lite gjær og begrenser sukkerinntaket. Er frisk, sunn og normalvektig. Spørsmål; - Vil jeg få mindre plager ved å gå over fra Microgynon til Loette? Siden det er mindre østrogen i Loette. Hadde ikke plager de 8 mnd jeg gikk på Loette, men da var jeg bare 21-22 år. Ikke alternativ å slutte, for da får jeg mye blødninger og er redd for å få utbrudd av akne etter årevis med dyre behandlinger for nå å endelig ha fin hud. Minipiller ikke alternativ fordi man kan få mer akne, og ikke kan hoppe over mensen. - Hva annet kan jeg gjøre for å bli kvitt sopp-plagene? Har prøvd melkesyrebakterier, hvitløkstabletter, og har godt kosthold + tar vitamintilskudd. - Andre råd? Har fått dårlige råd fra gyn og hudleger tidligere, så trenger sårt hjelp! Er redd for å ikke bli bra til jeg får kjæreste, for vet av erfaring at soppinfeksjoner tærer på parforholdet. (Har fastlegetime for prevensjonsskifte over nyttår, men ønsker andre fagkompetente råd først.)

Kvinne 28
Svar

  

Spørsmål 1

Det du beskriver er med stor sannsynlighet det som betegnes som ‘ovuli Naboti’. På livmorhalsen finnes kjertler som danner slim, spesielt rett før eggløsning. Hvis en av disse kjertlene ikke får tømt seg, så kan slimet samle seg i en liten cyste, en retensjonscyste. Det er helt ufarlig og skal ikke behandles. Legen kan prikke hul på cysten så den tømmer seg, men det er ikke nødvendig. Den gir ikke symptomer og har ikke betydning for fruktbarheten. Det du tenker på er sannsynligvis polypper inne i selve livmoren som en sjelden gang kan medføre problem med å bli gravid eller gi rikelige blødninger, men det er noe helt annet. Så jeg kan svare 'nei' til alle dine spørsmål, bortsett fra ‘hva kan det være’ hvor svaret altså er en godartet kjertel uten betydning. Det er derfor ingen lege har nevnt det.

PS her kan du se et bilde av ovula Nabothi http://live4x.ru/german/articles.php?id=14525


Spørsmål 2.

Tilbakevendende sopp er definert som mer enn fire tilfeller per år. I Veileder for norske gynekologer anbefales Fluconazole tabletter 150 mg x1 hver 3.dag, i alt tre ganger. Deretter fortsette med 1 tablett i uken i 6 måneder. Jeg har dessverre ikke andre råd å gi deg. Forhåpentlig kan det hjelpe deg. 

Det er ikke vist sammenhang mellom p-pille og sopp, det har intet med urenslighet å gjøre og det smitter ikke ved samleie. At kosthold, sukker og gjær skal ha betydning, er vel gammel overtro, men det bør utelukkes at du har sukker i urinen som man kan se ved diabetes.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-