Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyste på eggstokken

Spørsmål

Hei, jeg er en 41 år gammel kvinne. Jeg var nettopp hos gynekolog kun for å ta en anbefalt celleprøve hvert 3 år. Men da hun tok ultralyd så fant hun en cyste som var 3,5 cm stor. Hun sa jeg måtte komme tilbake til kontroll om tre mnd for å se på cysten, og hun sendte meg for å ta blodprøver for å se evt kreftindikasjon. Jeg dro til furst og de sa deler av prøven skulle til Radiumhospitalet. Nå har jeg panikk over at jeg kanskje har kreft og vet ikke hvordan jeg skal holde ut uvissheten i tre mnd. Jeg har to små barn jeg må ta vare på, og jeg vil så gjerne vite nå om det er noe eller ikke. Kan jeg gå til en privat gynekolog og betale meg frem til raskere svar? Gynekologen sa jeg ikke skulle bekymre meg, at det var vanlig med cyster, men at de må sjekke for sikkerhets skyld. Men er det vanlig med så stor størrelse uten at det er kreft? Vær så snill kan du hjelpe meg? Jeg er helt lammet av angst nå. Er vant til å være frisk og rask, og er vanligvis ikke "hypokonder," men dette gjør meg livredd.

Kvinne 41
Svar

  

Nå har din gynekolog skremt deg helt unødvendig. Cyster er ganske vanlige hos kvinner før overgangsalderen, og vi har en regel om at cyster som er under 4 cm ikke skal følges opp, altså ingen blodprøver og ingen kontroll. Det skyldes at sannsynligheten for at den skal være ondartet er så liten at det ikke har hensikt å foreta kontroller. Det skremmer unødvendig.

Det har absolutt ingen hensikt å gå til en annen gynekolog.

Jeg vet ikke hva som er grunnen til at din lege ikke har fulgt vedtatte regler. Jeg synes du skal høre med gynekologen og få en forklaring. Noen ganger kan det være mistanke om spesielle typer cyster som blodcyster (endometriose) eller tvillingecyster (dermoid). Det er godartede cyster.

Kreftmarkøren, CA-125, er en rutineprøve, og markøren kan være forhøyet ved annet enn kreft, f.eks. ved endometriose.

Visse prevensjonsmetoder som hormonspiral eller gestagentabletter (Cerazette) kan disponere for godartede eggstokkcyster.

Altså ingen grunn til engstelse, og hør med gynekologen hvorfor du skal kontrolleres.

Vennlig hilsen Mette