Cyste på eggstokken

Spørsmål

På min 3 årige underlivsundersøkelse idag fant legen en cyste på eggstokken. Jeg ble litt engstelig, har i flere år vært plaget med press og stikksmerter i høyre side. Jeg har også tilbakeoverbøyd livmor noe en annen lege tidligere mente kunne være årsak til smertene. Iløpet av det siste halvåret har vekten min økt med 2 kg, har ellers vært stabil i alle år. Nå er jeg blitt henvist til gynekolog og håper ikke cysten er så stor at det må en operasjon til for å få fjernet den. Itilfelle så vil skje, er det fare for at jeg ikke kan bli gravid siden? Og idet hele tatt, tror du cysten er så stor at det må en operasjon til? (tenker på at vekta har gått opp 2 kg)
Please send meg svar, da jeg ikke vil gå hele sommeren i engstelse før jeg får time hos gynekologen.
På forhånd tusen takk!

Medisiner: P-Piller Microgynon

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Cyster på eggstokkene er veldig vanlig. De fleste av cystene er ganske små, men i sjeldne tilfeller kan de bli så store at de fører til vektøkning.

Ved små cyster er det ofte ikke nødvendig med noen behandling fordi de som regel forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder. Hvis du har en stor cyste, er den beste behandlingen vanligvis operasjon. Et alternativ kan noen ganger være å stikke hull på cysten, slik at væsken inne i den kan tømmes ut. Men, dessverre fylles den ofte opp igjen i løpet av litt tid, så det er vanligvis ikke den behandlingen som anbefales.

Lykke til!