Cyste på eggstokk

Spørsmål

I juni i år var jeg til rutinekontroll hos gynekolog. Jeg fikk jeg påvist en cyste på ca 3 cm. Det ble tatt blodprøver og celleprøve. Blodprøve Ok. På grunn av blod i celleprøve, måtte jeg inn til ny undersøkelse. Jeg fikk påvist 2 cyster på 3-4 cm. Hormonspiral ble tatt ut og ble henvist til Ullevål. Gynekologen anbefalte meg å be om å få fjernet alt (også livmor) når Jeg likevel skulle inn til operasjon. Blodprøve igjen Ok. Celleprøve Ok. Jeg har lest en del om cyster, behandling og konsekvenser. Jeg har kommet i overgangsalder, men jeg er redd for å få redusert libido siden jeg nylig har innledet et forhold. Jeg har lest at det å fjerne eggstokker gir økt dødelighet også. Usikker på menopause siden jeg har hatt hormonspiral. Jeg har nå fått uregelmessige blødninger, ømme bryster og tyngde/varme følelse nederst i magen. Jeg lurer på hva jeg skal si når jeg kommer inn til operasjon i januar. Jeg ønsker å fjerne minst mulig. Er dette noe jeg kan bestemme selv? Hva anbefaler du?

Kvinne 53

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Det er klare regler i Veileder i gynekologi for hvordan man skal forholde seg til cyster på eggstokkene. Du er tydeligvis ‘premenopausal’, altså du har fortsatt blødninger og derved aktivitet i eggstokkene. Det kan føre til det man betegner som ‘funksjonelle cyster’, cyster som oppstår når eggstokken arbeider. Med hormonspiral er det øket tendens til cystedannelse fordi hormonspiralen-hos noen- kan påvirke eggstokkfunksjonen. Men jeg vil ikke anbefale at hormonspiralen fjernes av den grunn. Den kan være god å ha til du er helt ferdig med blødningene.

Det jeg kan se av bildet foreligger simple cyster uten mistanke om at det kan være ondartet.

Cyster på under 4 cm hos de som ikke er kommet til menopausen (stopp i menstruasjoner) skal IKKE følges opp, og det skal ikke gjøres noe ved dem. Så mitt råd til deg er helt klart at du ikke skal underkaste deg en relativ stor operasjon som kan gi deg unødvendige plager med hormonmangel, og ved en operasjon er det alltid risiko for komplikasjoner og bivirkninger.

Fjerning av eggstokkene vil ta bort all hormonproduksjon, også de mannlige hormoner som kan dannes lenge etter menopausen og som kan være viktige for libido. Det med forkortet levealder er kun hvis overgangsalderen kommer tidlig (før 40 år), og hvis det ikke gis hormonerstatning.

Jeg synes at du skal forhøre deg med Ullevål om det er tegn på at det ikke er simpel cyste og om det er noen spesiell grunn til at de anbefaler operasjon, og ikke følger anbefalinger fra Veilederen i gynekologi. Du kan også be om kopi av journalnotat med vurderingen.

Vennlig hilsen Mette